Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

«Ουδεμία επίπτωση στα οικονομικά της Εταιρείας»…Tου Στρατή Μπουρνάζου

«Δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας και ότι η Εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας».
Όσο κι αν είναι απίστευτο, όσο κι αν μοιάζει κακόηθες αστείο, το παράθεμα είναι απολύτως ακριβές. Είναι κομμάτι του δελτίου Τύπου της ΑΝΕΚ «προς το επενδυτικό κοινό» για το Norman Atlantic, με ημερομηνία 29.12.2014. Παραπάνω, το ίδιο δελτίο Τύπου μας ενημερώνει ότι «στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας».
Σχόλια δεν χρειάζονται. Θλίψη και οργή μόνο. Για τους ανθρώπους που χάθηκαν πάνω από όλα, για τον κυνισμό και την απανθρωπιά της ΑΝΕΚ. Μιας εταιρείας που, ας μην το ξεχνάμε ξεκίνησε ως εταιρεία «λαϊκής βάσης» στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, με τη βαριά μνήμη του πολύνεκρου ναυαγίου του «Ηρακλείου» του 1966 (σε μια προσπάθεια η ασφάλεια και η ζωή να είναι το πρώτο κριτήριο στη ναυσιπλοΐα Κρήτης-Πειραιά).
Θα μου πείτε: Και αν η εταιρεία εξέφραζε τη θλίψη, την οδύνη, τον οδυρμό της και τον συγκλονισμό της, υποκριτικό δεν θα ήταν; Πιθανότατα ναι. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η μόνη ουσιαστικά ανακοίνωση της ΑΝΕΚ στο σάιτ της για το θέμα (όλες οι άλλες αφορούν εντελώς πρακτικά ζητήματα, λ.χ. τηλεφωνικές γραμμές ενημέρωσης των συγγενών) έχει την πρεμούρα να απευθυνθεί στο «επενδυτικό κοινό», καθησυχάζοντάς το ότι «ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας», χωρίς ούτε μια κουβέντα, προσχηματική έστω, για τους νεκρούς, τον πόνο, την αγωνία είναι δείγμα εξαχρείωσης.
Όσοι συνέταξαν αυτή την ανακοίνωση και οι ιθύνοντες της ΑΝΕΚ θα έπρεπε να ντρέπονται. Δεν ξέρω για τα «οικονομικά αποτελέσματα», είμαι σίγουρος πάντως ότι με τέτοιες ανακοινώσεις το όποιο κύρος και πρεστίζ της Εταιρείας βούλιαξε στα Τάρταρα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, νηογνώμων, ναυσιπλόος για να το καταλάβει. Μια στάλα μυαλό και καρδιά χρειάζεται, που φαίνεται η εταιρεία την έχει χάσει. Ντροπή. Αυτό μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου