Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΒΙΟΜΕ: Ένα «πείραμα» που πρέπει να πετύχει...

1. Όταν πριν από τρία χρόνια (Σεπτέμβριος 2011) οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ξεκίνησαν την επίσχεση εργασίας για τους οφειλόμενους μισθούς, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τη διάρκεια αυτού του αγώνα αλλά και την εξέλιξή του.
Η ΒΙΟΜΕ, μια υγιής και οικονομικά εύρωστη επιχείρηση, οδηγείται, μέσα από τις «λανθασμένες» επιλογές των ιδιοκτητών της (οικογένεια Φιλίππου), σε απαξίωση. Η διοίκηση της εταιρείας, αν και νεοεκλεγείσα, προτιμάει να παραιτηθεί (αρχές του 2012).
Οι εργαζόμενοι άδραξαν, με μπροστάρη το σωματείο τους, την ευκαιρία που τους «πρόσφερε» η οικογένεια Φιλίππου. ½εκινάει, έτσι, στη χώρα μας το σημαντικότερο μέχρι σήμερα αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αγκαλιάζεται από ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δείχνουν το δρόμο: Οι εργάτες μπορούν να διαχειριστούν τα μέσα παραγωγής καλύτερα από τα αφεντικά τους.
Η αντοχή των εργαζομένων, το δευρυνόμενο κίνημα αλληλεγγύης, η αποδοχή του εγχειρήματος από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας (στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι και άνεργοι) και, κυρίως, η πλήρης (ενδεχόμενα) επιτυχία του, ξάφνιασε τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, οι οποίοι θεωρούσαν ότι μετά την παραίτηση της διοίκησης οι εργαζόμενοι θα εγκατέλειπαν το εργοστάσιο. Θα άνοιγε έτσι ο δρόμος για την επιστροφή τους με σκοπό την καταγγελία της μίσθωσης, την πώληση του ακινήτου (όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ), την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ και την απόλυση των εργαζομένων.
2. Οι εξελίξεις ακυρώνουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Ο διορισμός προσωρινής διοίκησης από το δικαστήριο είναι, πλέον, μονόδρομος. Πρέπει, όμως, να αποκλειστούν από αυτή με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, ώστε να μη λάβουν γνώση των εγγράφων της εταιρείας και αποκαλύψουν τα οικονομικά εγκλήματα που η εργοδοσία έχει διαπράξει σε βάρος της επιχείρησης και των εργαζομένων. Έτσι, η νέα σύνδικος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ (εταιρεία ιδιοκτησίας, επίσης, της οικογένειας Φιλίππου που έχει πτωχεύσει από το 2011 και συμμετέχει στο κεφάλαιο της ΒΙΟΜΕ κατά 99.99%) καταθέτει αίτηση με την οποία ζητάει να διοριστούν στην προσωρινή διοίκηση μέλη της οικογένειας Φιλίππου!
Η δικαστική απόφαση, με την οποία δεν διορίστηκε κανένα από τα προτεινόμενα από τη σύνδικο πρόσωπα, αποτελεί μια, κατ' αρχάς, νίκη των εργαζομένων και του κινήματος αλληλεγγύης. Η απόφαση, αν και υπήρχε προηγούμενο παραίτησης διορισθέντων από τον κατάλογο πραγματογνωμόνων, διόρισε μόνο έναν από τους τρεις που πρότεινε η εργατική πλευρά (οι άλλοι δύο από τον κατάλογο). Οι δύο παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα η εταιρεία να παραμένει ακέφαλη.
Παράλληλα, κατά την ίδια χρονική περίοδο και σε αγαστή προφανώς συνεργασία με την οικογένεια Φιλίππου, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ προκάλεσε την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ με πρόσχημα την είσπραξη του (ελάχιστου για τα δεδομένα της) οφειλόμενου (από το 2011) ποσού των 120.000 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι η ΒΙΟΜΕ έχει πολύ μεγάλο ενεργητικό, με απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που κινδυνεύουν με παραγραφή, ενώ παράληλλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από επιθετικούς παράγοντες κινδύνου (πιστωτές τύπου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τράπεζες λίζινγκ κ.λπ.), οι εργαζόμενοι κατέθεσαν εκ νέου αίτηση για το διορισμό προσωρινής διοίκησης. Η εκδίκασή της έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2014 και αναμένεται η έκδοση απόφασης.
3. Η συνεχώς διευρυνόμενη αποδοχή και υποστήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ έχει αναγκάσει την κεντρική εξουσία να «ασχοληθεί» μαζί τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσεται η πρόσκληση και η συνάντηση που έγινε στα μέσα Οκτωβρίου στο γραφείο του υφυπουργού Εργασίας κ. Γκεγκέρογλου. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η κατάθεση νομοθετικής πρότασης που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να λειτουργούν οι ίδιοι την επιχείρηση που οι ιδιοκτήτες της εγκαταλείπουν για οποιονδήποτε λόγο.
Είναι προφανές ότι η νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας λειτουργίας των εγκαταλειμμένων επιχειρήσεων και εργοστασίων από τους εργαζόμενους θα αποτελέσει μια σημαντική κατάκτηση και αποτύπωση (σε θεσμικό επίπεδο) της επικράτησης των εργαζομένων σε ένα συγκεκριμένο πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού. Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ αλλά και όλους τους υπόλοιπους που θα θελήσουν να πάρουν στα χέρια τους τη λειτουργία των εργοστασίων που δούλευαν και εγκατέλειψαν τα αφεντικά τους.
Ούτως ή άλλως και ανεξάρτητα από την έκβαση του δικαστικού αγώνα και την «τύχη» της νομοθετικής πρωτοβουλίας, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν πάρει την απόφασή τους:
Η ΒΙΟΜΕ θα παραμείνει σε χέρια εργατικά....

Χρήστος Μπακέλλας

Δικηγόρος της ΒΙΟΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου