Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Quo vadistis, «ευρωπαϊκό κεκτημένο»;, του Νίκου Σκοπλάκη

Χώρος: το κέντρο προσφύγων στο Ζίγκεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ένας άνθρωπος που έχει κάνει αίτηση για άσυλο, βρίσκεται με χειροπέδες στο πάτωμα. Ένας ένστολος τον πατάει με το δεξί πόδι στον αυχένα. Και οι δύο ένστολοι χαμογελούν.
«Είναι σκηνές που θυμίζουν το Γκουαντάναμο και το Αμπού-Γκράϊμπ» σχολιάζουν με αγανάκτηση μέλη από οργανώσεις για την προστασία των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων στη Γερμανία, δημοσιογράφοι, αλλά και κρατικοί λειτουργοί. Η κατακραυγή που προκλήθηκε, συνοδεύτηκε με ρεπορτάζ, στα οποία διαπιστώνεται τώρα ότι και στο παρελθόν είχαν καταγγελθεί βασανισμοί σε κέντρα και ξενώνες προσφύγων. Οι δύο ένστολοι είναι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας SKI, με έδρα τη βαυαρική Νυρεμβέργη. Σε δηλώσεις του, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Ραλφ Γιέγκερ, παρατήρησε με αξιοσημείωτη υποκρισία ότι δεν πρέπει να υπάρχει θέση για βίαιους ρατσιστές σε εταιρείες ασφαλείας: «αυτό ισχύει χωρίς περιστροφές. Θα προβούμε σε σκληρές κυρώσεις εναντίον εταιρειών ασφαλείας που εισπράττουν χρήματα για τη φύλαξη των καταλυμάτων μας και στρατολογούν εγκληματίες».
Η ομοσπονδιακή βουλευτής και υπεύθυνη για θέματα εσωτερικής πολιτικής της Linke, Ούλα Γιέλπκε, σημείωσε ότι η κακομεταχείριση προσφύγων υφίσταται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η εκπρόσωπος της Linke στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Εζλέμ Ντεμιρέλ, πρόσθεσε ότι είναι αναξιόπιστο «να τρίβουν τώρα τα μάτια τους έκθαμβοι οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι» για όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Η Linke έχει από καιρό και σε διάφορα επίπεδα καταγγείλει ανάμεσα σε άλλες παραβιάσεις της πολιτικής ασύλου και την είσοδο ακροδεξιών με στολή στους ξενώνες προσφύγων, κατόπιν πρόσληψης από…εγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου