Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Το θέμα τώρα είναι το τι κάνουμε, του Αλέξη Μπένου

«Γενικά, λιγότερη σημασία έχει το επίσημο πρόγραμμα ενός κόμματος από το τι κάνει στην πράξη».
Φ. Ένγκελς, Γράμμα στον Μπέμπελ, Λονδίνο 18/28 Μαρτίου 1875


Καθημερινά γίνεται και πιο ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σαφές πρόγραμμα που στηρίζεται στη μαρξιστική ανάλυση του κοινωνικού σχηματισμού, ένα πρόγραμμα που διαπνέεται από ένα σύστημα αξιών και συγκεκριμένων αρχών, με όραμα τη σοσιαλιστική κοινωνία στην οποία ο καθένας θα προσφέρει με βάση τις δυνατότητές του και στον καθένα θα παρέχονται τα απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του.
Η καθολική επιτυχία της παρουσίασης των άμεσων μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ στην Έκθεση από τον σ. Τσίπρα, όπως αυτά είχαν αποφασιστεί από την Πολιτική Γραμματεία μετά από επίπονες συλλογικές διαδικασίες, μας έκανε περήφανους και αισιόδοξους. Η αδιαμφισβήτητη αξία των προγραμματικών στόχων μπορεί όμως να παραμείνει κενό γράμμα αν δεν συνοδεύεται από συνεχή και συνεπή επιβεβαίωση στην πράξη.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ακριβώς η συντροφικότητα, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη είναι τα αξιακά μας θεμέλια, τα τιμούμε στην πράξη και αντιστεκόμαστε στους ατομικιστικούς παραγοντισμούς και τους ιδιοτελείς ναρκισσισμούς. Θεωρούμε ότι όλα τα μέλη μας είναι ισότιμα και γι” αυτό στηρίζουμε την εναλλαγή στα όργανα και τις αιρετές θέσεις. Εφαρμόζουμε, με απόφαση του συνεδρίου μας, το γενικό κομματικό μισθολόγιο για όλες τις θέσεις αιρετών (Ευρωβουλή, Βουλή, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα) γιατί θεωρούμε ότι η ανάληψη ευθυνών σε οιοδήποτε επίπεδο είναι συλλογική υποχρέωση και δεν γίνεται όπως στα αστικά κόμματα, με στόχο την ιδιοτέλεια, την εγωκεντρική πολιτική και κομματική καριέρα. Για τον ίδιο λόγο δημιουργούμε συλλογικές διαδικασίες υποστήριξης του κοινοβουλευτικού, αυτοδιοικητικού και συνδικαλιστικού έργου και χλευάζουμε τα ατομικά πολιτικά γραφεία των εκπροσώπων του παλιού κόσμου.
Η αφοσίωσή μας στις δημοκρατικές διαδικασίες, τόσο ως αξία αυτή καθαυτή όσο και ως η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για τη λήψη των σωστότερων κάθε φορά αποφάσεων, στηρίζει την εφαρμογή τους σε όλα τα επίπεδα της κομματικής λειτουργίας αποκλείοντας ως απαράδεκτη και καταστροφική τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας που, όπως δείχνει η εμπειρία από τα διεφθαρμένα κόμματα που καταρρέουν, αποτελούν θερμοκήπιο εφήμερων συμμαχιών και καιροσκοπικής ιδιοτέλειας η οποία συμπαρασύρει τελικά όλους τους εμπλεκόμενους στην αναξιοπρέπεια και την απαξίωση.
Η έμπνευση που παίρνουμε αλλά και δίνουμε από το όραμά μας καθορίζει τη δυνατότητά μας να αντιστεκόμαστε στις σειρήνες του λαϊκισμού. Δεν υποσχόμαστε αυξήσεις σε ειδικές ομάδες όπως οι ένστολοι, οι δικαστές κ.λπ. γιατί, παραβλέποντας συνειδητά την αναξιοπρεπή έννοια του πολιτικού κόστους, πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα σωστή η συνολική προσέγγισή μας που δίνει προτεραιότητα στους άνεργους, στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, στην εφαρμογή ενός δίκαιου συστήματος φορολογίας με σκοπό την εξάρτηση της συμμετοχής του καθενός από τη φοροδοτική του ικανότητα. Επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να απαντήσουμε άμεσα στην ανθρωπιστική κρίση, όχι μόνον δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά του ιδιωτικού κερδοσκοπικού τομέα, αλλά προκρίνουμε ως μόνη δυνατή προοπτική τη δημιουργία ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας, με υψηλή ποιότητα και επιστημονική τεκμηρίωση, που να απαντά με αξιοπρέπεια στις ανάγκες για φροντίδα υγείας του πληθυσμού.
Οι αρχές και η κοσμοθεωρία μας δεν μας επιτρέπουν να ανεχθούμε ούτε υπόνοια διαφθοράς. Αντίθετα, με την προσωπική στάση των μελών και στελεχών μας αποδεικνύουμε ότι είναι δυνατή μια δημόσια διοίκηση που θα στηρίζεται στις ικανότητες, το ήθος και την κοινωνική αναφορά των υπαλλήλων της, που θα έχουν επιλεγεί με σαφή κριτήρια στον αντίποδα των πελατειακών σχέσεων του άθλιου πολιτικού κόσμου.
Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε από την προνομιακή σχέση του με τα επί μέρους κινήματα, όπως το SOS Χαλκιδική, η ΒΙΟΜΕ, οι καθαρίστριες, και τις προτεραιότητές μας στη συνεχή στήριξη και προβολή αυτών των κρίσιμων και ιδιαίτερα συμβολικών αγώνων εις βάρος των συμβατικών δημόσιων σχέσεων.
Σε αντίθεση, τέλος, με την αυτοκρατορική μονοτονία της δημόσιας εκφοράς λόγου των συστημικών κομμάτων από τον αρχηγό-αφέντη, ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά προβάλλει τον πλούτο των στελεχών του.
Το στοίχημα λοιπόν για να εμπνεύσουμε, να συσπειρώσουμε και να κινητοποιήσουμε την πλειοψηφία της κοινωνίας με στόχο την ανατροπή της βαρβαρότητας είναι, τώρα όχι μόνον το τι λέμε, αλλά και το τι κάνουμε…

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου