Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Νόμος το κέρδος του ''επενδυτή''

Της Ελένης Δεδούση 

Την ώρα που απολαμβάνουμε την ασφάλεια και την άνεση που μας παρέχει ο καναπές μας , εθισμένοι στην αποπροσανατολιστική από τα ουσιαστικά προβλήματα ειδησεογραφία, που προβάλλουν τα κυρίαρχα μίντια, οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. και Η.Π.Α, με προκλητική μυστικότητα, επεξεργάζονται, διαβουλεύονται και προωθούν μια συμφωνία, την Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.
Η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP),όπως επίσημα ονομάζεται, είναι υπό
διαπραγμάτευση και αν επιτευχθεί, θα αδρανοποιεί την εθνική και κοινοτική νομοθεσία προς όφελος των πολυεθνικών οι απαιτήσεις των οποίων θα είναι κατοχυρωμένες θεσμικά και θα υποκαθιστούν το οποιοδήποτε άλλο δίκαιο. Έτσι λοιπόν οι πολυεθνικές, θωρακισμένες πίσω από αυτή τη συμφωνία, θα έχουν ακόμα και το δικαίωμα να ενάγουν σε δίκη όποια χώρα θεωρούν ότι η κυβέρνησή της προωθεί μέτρα τα οποία λειτουργούν σε βάρος των επενδύσεων τους.
Βασικό στρατηγικό στόχο των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών κλάδων αποτελεί η αχαλίνωτη αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μεγέθυνση της κερδοφορίας τους. Συνεπώς το εθνικό ή κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο που μπορεί -όταν υπάρχει η πολιτική βούληση- να κατοχυρώνει μισθολογικές αυξήσεις και εργασιακά δικαιώματα,να προασπίζει τη δημόσια υγεία και να προστατεύει το περιβάλλον καθώς να δώσει τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης (κρατικοποίησης) μια επιχείρησης, λογίζεται ως κίνδυνος, φραγμός για την επένδυση, οπότε πρέπει να καμφθεί στο όνομα της απελευθέρωσης των αγορών, στο όνομα της ανάπτυξης.
Εύλογα θα αναρωτηθούμε πόσο δημοκρατικό είναι μερικοί τεχνοκράτες να επεξεργάζονται μια συμφωνία, η οποία θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να έχει προηγηθεί ουδεμία διαβούλευση με τους φορείς και τις συλλογικότητες που τους αντιπροσωπεύουν ;
Πόσο δημοκρατικό και ηθικό συνάμα οι αποφάσεις των επιχειρηματικών λόμπι να τίθενται ανενδοίαστα πάνω από τη βούληση δημοκρατικά εκλεγμένων Κυβερνήσεων ;
Στην εποχή όμως της ιεροποίησης του κέρδους στο όνομα πάντα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, ο σεβασμός στα δημοκρατικά κεκτημένα καθίσταται εμπόδιο στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας. Η κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ατομικές λύσεις είναι οι αποτελεσματικές λύσεις, συρρικνώνει κάθε μορφή συλλογικότητας και συμμετοχής. Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό πολιτικές αποφάσεις και επιλογές είναι στυγνές τεχνοκρατικές λύσεις και όχι προϊόν κοινωνικής διαβούλευσης . Οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος εδραίωσης ενός καθεστώτος , που για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ''ανάπτυξη'' θα τίθενται μέτρα τα οποία θα θέτουν σε δεύτερη μοίρα τις ανθρώπινες ανάγκες, τα δικαιώματα, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Καθίσταται πλέον σαφές ότι αν μια τέτοια εξέλιξη γίνει πραγματικότητα οι όροι ζωής για την πλειοψηφία της κοινωνίας και κυρίως για τον κόσμο της εργασίας θα δυσχεράνουν ακόμα πιο πολύ. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα συγκρότησης ενός συντονιστικού αγώνα διεθνικού χαρακτήρα, γιατί οι αξίες που καλείται να υπερασπιστεί είναι οικουμενικές, από συνδικάτα, κοινωνικές συλλογικότητες, πολιτικές δυνάμεις και φορείς, που θα στοχεύει κατ αρχήν στην συντονισμένη ενημέρωση των λαών για το τι σχεδιάζεται κρυφά από αυτούς γι' αυτούς καθώς και την ενεργοποίηση τους ώστε να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Γιατί όταν οι πολίτες σπάσουν τα δεσμά της παθητικής ανάθεσης και κατανοήσουν ότι αυτοί έχουν τη δύναμη θα επηρεάζουν και θα καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις που άλλωστε αφορούν τις ζωές τους. Τότε θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για να ηττηθεί η νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και να αποκατασταθεί η Δημοκρατία, η λαϊκή Κυριαρχία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.

left.gr



* Μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής- See more at: http://left.gr/news/nomos-kerdos-toy-ependyti#sthash.Mfg145cq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου