Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ανομία, «λεφτά υπάρχουν» και αντιευρωπαϊσμός.Του Κώστα Πουλάκη

Η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν αποτελούσε συνήθως αντικείμενο αντιπαράθεσης. Διαχρονικά, καθοριζόταν από το νόμο, τον οποίο, βέβαια, σεβόταν ο εκάστοτε Υπουργός. Η κατάσταση άλλαξε από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνειδητοποίησε, βοηθούντων και των δημοσκοπικών ευρημάτων, ότι η συσσωρευμένη αγανάκτηση των πολιτών θα αποτυπωθεί σαφώς στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές κάλπες – τις πρώτες που θα στηθούν μετά το 2012, οπότε ο κ. Σαμαράς εκλέχθηκε με σημαία την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, διαψεύδοντας απολύτως στη συνέχεια τις προσδοκίες όσων τον εμπιστεύθηκαν.
Η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, τα σκάνδαλα, το γενικευμένο αίσθημα αδικίας και απελπισίας έχει μετατρέψει τις επερχόμενες εκλογές σε «χειροβομβίδα» (για να δανειστούμε την πρωθυπουργική ρητορική…) στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων. Γαντζωμένη, λοιπόν, στην εξουσία και προσηλωμένη μέχρι τέλους στο καταστροφικό της έργο, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τρόπους να πετάξει μακριά τη «χειροβομβίδα» που φοβάται ότι θα εκραγεί στα χέρια της. Εξάλλου, τα «παιχνίδια» με την ημερομηνία των εκλογών δεν είναι το πρώτο «κρούσμα». Προηγήθηκαν τα σενάρια αναβολής τους, καθώς και η απόπειρα αλλαγής του εκλογικού συστήματος.
Με δεδομένο ότι, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, ενδεχομένως και με διαφορά, στις ευρωεκλογές, με τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών μία εβδομάδα νωρίτερα από το κανονικό (18/25 Μαΐου, αντί του 25 Μαΐου/1 Ιουνίου) η κυβέρνηση ελπίζει ότι :
• Οι πολίτες θα ψηφίσουν για δημάρχους και περιφερειάρχες «ανεπηρέαστοι» από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν στο β’ γύρο «αέρα νίκης» απέναντι στους κυβερνητικούς υποψηφίους.
• Το κλίμα διαμαρτυρίας θα “εκτονωθεί” στις κάλπες του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα το εισπράξουν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι σε Δήμους και Περιφέρειες, ώστε να μειωθεί η αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.
• Θα αυξηθεί η αποχή στις ευρωεκλογές, ώστε οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μην φτάσουν καθόλου στην κάλπη και να περιοριστούν οι «διαρροές» προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι σε τέτοιου είδους τακτικισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο – αντέδρασε εξαρχής, αφού η διεξαγωγή των εκλογών στις 18 και 25 Μαΐου :
• Είναι παράνομη. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», με τις ευρωεκλογές πρέπει να συμπίπτει η εκλογή των δημοτικών, περιφερειακών κ.λπ,. συμβούλων, άρα ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού, ως γνωστόν, ο δεύτερος γύρος είναι δυνητικός και μόνο μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών.
• Οδηγεί σε αδικαιολόγητη σπατάλη. Σε όλες τις πρόσφατες εκλογές, σε περισσότερο από το 1/3 των Δήμων δεν χρειαζόταν η διεξαγωγή επαναληπτικής εκλογής. Αντίθετα, η κυβερνητική επιμονή να στηθούν υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα κάλπες και τις δύο Κυριακές, θα αυξήσει αδικαιολόγητα το κόστος της εκλογικής διαδικασίας, σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε απαράδεκτες στερήσεις.
• Υποβαθμίζει τις ευρωεκλογές. Διαχρονικά ο β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει πολύ μικρότερη συμμετοχή, αφού οι πολίτες έχουν ήδη “σταυρώσει” τους υποψηφίους συμβούλους της επιλογής τους, ενώ συχνά οι υποστηρικτές των μικρότερων συνδυασμών οδηγούνται επίσης στην αποχή. Μεθοδεύοντας, επομένως, τη σύμπτωσή τους με το β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση υπονομεύει τη σημασία των ευρωεκλογών, τη στιγμή που στην ΕΕ λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για την τύχη της χώρας και της Ευρώπης συνολικά.
Αναδεικνύονται, λοιπόν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – χωρίς κανέναν ενδοιασμό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές επιδιώξεις – σε κατεξοχήν δυνάμεις της ανομίας, του «λεφτά υπάρχουν» και του αντιευρωπαϊσμού.
Μάλιστα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, λέγεται ότι ο κ. Μιχελάκης ετοιμάζει τροπολογία για να αλλάξει νομοθετικά τις ημερομηνίες, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την αιτιολογική έκθεση, όπου επιτέλους ο κ. Υπουργός θα υποχρεωθεί να εξηγήσει τι άλλο, εκτός της εκλογικής επιβίωσης της κυβέρνησής του, εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή. Αλλά και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το κόστος που θα έχει η τροπολογία για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει όλες τις πολιτικές ή άλλες πρωτοβουλίες που θα απαιτηθεί, προκειμένου να ματαιώσει και αυτή την κυβερνητική «λαθροχειρία». Και σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε συμμάχους όλους όσους – ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης – σέβονται την Αυτοδιοίκηση και την ίδια τη Δημοκρατία.
O Kώστας Πουλάκης είναι Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου