Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ειδικές συνθήκες

Του Γιώργου Κυρίτση

Ένας χειμώνας λίγο βαρύς, μερικές ημέρες με πολύ κρύο άρκεσαν για να αρχίσει να κραυγάζει η πραγματικότητα και οι χρονιάρες μέρες δίνουν στην κατάσταση ακόμα πιο δραματικό τόνο. Η ομίχλη που σκεπάζει τις πόλεις μας μυρίζει απόγνωση και καταστροφή και δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Ο κόσμος είτε είναι έξω και παγώνει είτε είναι μέσα και καίει έπιπλα. Η κατάσταση είναι επείγουσα και η αφήγηση της κυβέρνησης, δηλαδή η αργόσυρτη και αιματηρή ανάκαμψη με διατήρηση της σημερινής λιτότητας και των σημερινών επιπέδων ανεργίας, που θα αρχίσει υποτίθεται «μέσα στο 2014», αφορά ελάχιστα τις απαιτήσεις της συγκυρίας.
Στο πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός κλοτσάει την μπάλα μπροστά, έχει φτάσει στο 2015 και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και στο 2016, οπότε λήγει η συνταγματική προθεσμία για διεξαγωγή εκλογών. Πλην όμως, η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία είναι πλέον οριακή και ο κυβερνητικός του εταίρος Βενιζέλος υπό ευθεία αμφισβήτηση. Οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να δείχνουν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα αναμενόμενο. Δείχνουν επίσης την καταβύθιση του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. στο όριο. Δείχνουν επίσης ότι η Ν.Δ. δεν έχει κατορθώσει να φθείρει τους ενδοπαραταξιακούς της αντιπάλους, τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τη Χ.Α. Η δημοσκοπική πορεία της τελευταίας αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για να αποφασίσει ο Σαμαράς εκλογές. Πόνταρε πολιτικά πολύ στην «εξάρθωσή» της και δεν έχει κερδίσει. Ο ίδιος άλλωστε είναι επίσης υπό αμφισβήτηση, καθώς η πολιτική Στουρνάρα, την οποία στηρίζει, δεν εκφράζει τα συμφέροντα του συνόλου των οικονομικών συμφερόντων της παράταξης. Ένα «ατύχημα» μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, σε κάθε περίπτωση όμως οι κάλπες της άνοιξης θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
Αλλά και μέχρι τότε το διάστημα είναι μεγάλο για κάποιον που ασφυκτιά από το τσίμα - τσίμα της καθημερινότητας κι ας μην ζει σε παγκάκι. Οι αντοχές έχουν τελειώσει, η αλληλεγγύη των γονέων και των παππούδων δοκιμάζεται, η πείνα δεν είναι μεταφορά, γίνεται κυριολεξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως η ισχυρότερη αυτή τη στιγμή οργανωμένη δύναμη μέσα στην κοινωνία, είναι υποχρεωμένος «να αρχίσει να κυβερνά από τώρα». Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται τελείως αβοήθητο, μη καταγεγραμμένο καν. Χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν βουβά, δεν έχουν καμία πρόσβαση πουθενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ακόμα και να αναπροσανατολιστεί ολόκληρος από οργανισμό που δίνει πολιτική μάχη σε οργανισμό που αντιμετωπίζει πρωτίστως την ανθρωπιστική καταστροφή. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχθεί αποτελεσματικός και κοντά στον κόσμο, ο κόσμος θα δώσει τις πολιτικές μάχες στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Αυγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου