Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Απόφαση της Συνέλευσης Μελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μάνδρας – Ειδυλλίας για τις δημοτικές εκλογές του 2014.

AΠΟΦΑΣΗ
Για τις δημοτικές εκλογές του 2014 στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 αποτελούν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές, είτε όχι. Με την αλλαγή συσχετισμών και την επικράτηση νέων δυνάμεων , η τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει, μέσα σε αυτή τη συγκυρία, να αποτελέσει πολύτιμο πυλώνα αντίστασης και αλληλεγγύης, κοινωνικής - παραγωγικής ανασυγκρότησης και δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το ποια είναι η Κυβέρνηση του τόπου.
Επιπλέον, σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές και δεν υπάρχει διάδοχη μνημονιακή κυβέρνηση, θα είναι πολύτιμη η συνδρομή της στην υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, χωρίς καθυστερήσεις και υπονομεύσεις.
Έτσι και αλλιώς τα σχέδια της μνημονιακής συμπαράταξης, για «χαλαρή» αυτοδιοικητική ψήφο και για επικράτηση απολίτικων , εσχάτως “ακομμάτιστων” αλλά βολικών ψηφοδελτίων, θα πρέπει να ματαιωθούν. Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει το μνημόνιο: Πολιτικό και αυτοδιοικητικό πρέπει να συμβαδίσουν.
Έχουμε, από την αρχή και διαρκώς, ταχθεί απέναντι στο Πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Επειδή, μεταξύ άλλων, επιβάλλει ετερόκλητες και τεχνητές συνενώσεις δημοτικών ενοτήτων. Επειδή περιορίζει τη συμμετοχή των δημοτών. Επειδή καταργεί τις προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης, συντηρεί και επαυξάνει το συγκεντρωτικό, αδιαφανές και πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας. Επειδή τελικά αποσκοπεί στην αυταρχική αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης, χωρίς αυτοδιοίκηση και στη δραστική περιστολή του κοινωνικού κράτους, με μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
Αντιτείνουμε πως οι Δήμοι πρέπει να γίνουν συνδιαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους. Με ουσιαστικές αρμοδιότητες στις κοινωνικές δράσεις, στην κοινωνική συνοχή, στην χωροταξία, στο περιβάλλον, στις χρήσεις γης, στην τοπική ανάπτυξη, στις σχέσεις διοικητικής μορφής δημοσίου – πολίτη. Δήμοι συγκροτημένοι, στη βάση οργανικών κοινωνικο-οικονομικών και πολιτιστικών ενοτήτων, με υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής.
Όλοι γνωρίζουμε πως ο δήμος Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, γνήσιο τέκνο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» , συγκροτήθηκε προς εξυπηρέτηση αναγκών και επιθυμιών τοπικών παραγόντων, χωρίς κριτήρια σχετικά με την κοινωνική δομή, την ιστορική συνέχεια, την αναπτυξιακή προοπτική, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και την γεωφυσική διαμόρφωση. Αποτελεί, από σχεδιασμού και εκ του αποτελέσματος, μία παραλυμένη και λυμφατική διοικητική ενότητα.
Η διοίκησή της, πέρα από την άτεγκτη εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών, έχει να επιδείξει την απραξία ως προς την εκτέλεση έργων υποδομής, την επιμέλεια ως προς την απαξίωση της συμμετοχής των δημοτών, την πολιτική επιλογή του μαρασμού των δημοτικών κοινοτήτων, την αδιαφορία για τη διαρκή «αποξήλωση» τοπικών δημόσιων υπηρεσιών και την αποδοχή δυσμενών προοπτικών για το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον και την διαχείριση των ορεινών όγκων, με την μελλοντική εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής.
Η σημερινή δημοτική αρχή, κατά προτεραιότητα, έχει επικεντρώσει σε μία αδιάκοπη επικοινωνιακή μεγέθυνση του “έργου“ της, στη συστηματική εκμετάλλευση αποσπασματικών δράσεων ελεημοσύνης σε είδος , χωρίς τα χαρακτηριστικά οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης και στη διοργάνωση εκδηλώσεων συχνότατα με υποβαθμισμένο περιεχόμενο. Έχει «επενδύσει», δε, σε ειδικό γραφείο μεθόδευσης προσλήψεων που λειτουργεί με αδιαφάνεια και αξιοποιείται σε πελατειακή κατεύθυνση.
Ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας δεν χρειάζεται ανάλογου τύπου διάδοχη κατάσταση. Δε χρειάζεται καν εναλλαγή διοικήσεων παλαιού τύπου. Χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού από το επουσιώδες στο ουσιαστικό. Από το μνημονιακό στο κοινωνικό. Από την κινητοποίηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και το πελατειακό, στη μέριμνα και την πρόβλεψη. Από την έλλειψη βούλησης και την αδιαφορία, στο σχεδιασμό έργων υποδομής.
Δεν υπάρχει ανάγκη για διοικήσεις απλοϊκής διαχείρισης, «δεσμευμένες» και «εξυπηρετικές». Ενόψει εκλογών, δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες παρατάξεις που αθροίζουν επίδοξους παράγοντες, κάθε λογής ευνοημένους, ευλογημένους αναδόχων, στελέχη κακών δημοτικών διοικήσεων. Τέτοιες υπάρχουν ήδη.
Στον αντίποδα αυτών, πρέπει να προβάλλουμε την ανάγκη για αυτοδιοικητικό σχήμα πλατύ, ανοιχτό, με σαφή δημοκρατικά, οικολογικά, αντιφασιστικά, ριζοσπαστικά και αντιμνημονιακά, χαρακτηριστικά. Που θα επιδιώξεισυγκλίσεις και συμμαχίες με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα και προσωπικότητες. Για τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης. Με προγραμματικούς άξονες για την απόρριψη των μνημονίων και του «Καλλικράτη», την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών , των δημόσιων υποδομών, της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Με σκοπό να διεκδικήσει και να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου. Στις κατευθύνσεις και με τις αξίες που αναφέρονται παραπάνω.
Όλοι συμβολισμοί, τα χαρακτηριστικά, οι διακηρύξεις, η ηθική και οι αξίες της ευρείας αυτής συσπείρωσης για το Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, οφείλουν να βρίσκονται σε αρμονία και όχι σε αντίθεση με την πορεία, τις αξίες και τη δράση των μελών της, στο χρόνο. Ειδικά εκείνων που κατείχαν δημόσια αξιώματα.
Η «Δημοτική Συνεργασία» είναι μια δημοτική παράταξη λειτουργούσα, υπαρκτή, με εκλεγμένους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους. Ιδρύθηκε, το 2010, υπό άλλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, με άλλους πολιτικούς συσχετισμούς, σε μια περίοδο εντελώς διαφορετική και ενδεχομένως σε άλλη βάση από ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει σήμερα. Ήταν τότε, στην ίδρυση και τη συγκρότησή της, η επιλογή που έκαναν δημότες αριστεροί, προοδευτικοί με μια ευρεία έννοια και ανένταχτοι ή με επιλογή μακριά από τους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς. Θετικά και συνειδητά. Και ασφαλώς υπήρξε η πρωτοβουλία που επιδοκίμασε εκλογικά μια σημαντικά μεγάλη μερίδα δημοτών.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η παράταξη, ο επικεφαλής και οι εκλεγμένοι σύμβουλοί της, με παρεμβάσεις, με δράσεις, με τοποθετήσεις σε Δημοτικό Συμβούλιο και δημοτικές επιτροπές, με ανακοινώσεις και κείμενα, αντιτάσσονται στις πολιτικές των μνημονίων , στην Καλλικρατική προσέγγιση για την τοπική αυτοδιοίκηση, στην ευνοιοκρατία, στην αναξιοκρατία, στο φασισμό – ρατσισμό, στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Καταγγέλλουν στην καταχρηστική και αδιαφανή οικονομική διαχείριση, την ηγεμονική, αντιδημοκρατική και πελατειακή διοίκηση της δημοτικής αρχής. Με σταθερότητα και προσπάθεια, διατηρούν και προσθέτουν δημοκρατικά, οικολογικά, αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, ανθρωποκεντρικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά ση φυσιογνωμία της παράταξης.
Σε διαφορετικό τοπίο από τη δημιουργία της, σε μια πιο σύνθετη και δύσκολη τοπική και συνολική πραγματικότητα και για αυτό με διαφοροποιημένες, πλέον, στοχεύσεις, η «Δημοτική Συνεργασία» μπορεί και πρέπει να συνεχίσει ανασυντασσόμενη. Κρατώντας τις ιδρυτικές της αρχές, την ανεξάρτητη λειτουργία της και ενισχύοντας τα φυσιογνωμικά της χαρακτηριστικά της παραπέρα, μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί στη μεγάλη και ευρεία προοδευτική δημοτική παράταξη που θα επιδιώξει να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου. Αυτό σίγουρα δε μπορεί να επιτευχθεί μηχανιστικά και αυτόματα. Μπορεί μόνο μέσα από αναλυτικές και κοπιώδεις επεξεργασίες και προτάσεις. Μέσα από τα αποτελέσματα ομάδων δουλειάς που θα στελεχώσουν παλιά και νέα μέλη της. Μέσα από εύστοχες και ποιοτικές παρεμβάσεις και απαντώντας στα υπαρκτά προβλήματα των δημοτών και του Δήμου. Μέσα από τη συμπόρευση με τα πιο υγιή και δυναμικά κομμάτια της τοπικής κοινωνίας.
Μέσα στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που περιγράψαμε παραπάνω. Με ζητούμενο την αλλαγή πολιτικών της διοίκησης του Δήμου και όχι με διάδοχες ή συμπληρωματικές λύσεις. Με διαμορφωμένα τα κριτήρια για την απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε, με συνεδριακά κείμενα και αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιβεβαιώνοντας την προσέγγισή μας για τη πορεία και τα χαρακτηριστικά της «Δημοτικής Συνεργασίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μάνδρας Ειδυλλίας, για τις Δημοτικές Εκλογές του 2014 :
· Στηρίζει τη «Δημοτική Συνεργασία» και τον επικεφαλής της, Θανάση Πανολιάσκο.
· Συμβάλει και στηρίζει, θετικά και ουσιαστικά, τις ομάδες δουλειάς, τις δράσεις, τις παρεμβάσεις και όλη την πορεία μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές.
· Καλεί τη «Δημοτική Συνεργασία» να αναλάβει τις πρωτοβουλίες για μια ευρεία προοδευτική συσπείρωση δημοτών γύρω της, με κοινό παρονομαστή τις αξίες, τις αρχές και τους προγραμματικούς της άξονες.
· Προτρέπει και καλεί όλους τους δημότες που συμφωνούν με τις αρχές και τη φυσιογνωμία της παράταξης, να την πλαισιώσουν και να συμβάλουν στους τομείς δουλειάς και δράσης της.

Μάνδρα, 01/12/2013.
Η Συνέλευση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου