Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Απολύσεις με τη «μέθοδο της ΕΡΤ»

Στον ξαφνικό θάνατο φορέων του Δημοσίου συμφώνησαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή τους συνάντηση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η «μέθοδος ΕΡΤ»θα εφαρμοστεί κυρίως σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ που έχουν τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρονιές.
Eμμέσως, δηλαδή, διευκρινίζουν ότι δεν θα μπει λουκέτο σε κάποιον μεγάλο οργανισμό, όπως ο ΟΣΕ, όπως είχε ακουστεί. Άλλωστε, υπάρχει δέσμευση για αξιολόγηση δομών για να υπάρξει μείωση προσωπικού στα περίπου 600 ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) και επιχειρήσεις του Δημοσίου, ωστόσο η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς απτά αποτελέσματα.

Από τη λίστα των 4.000 απολύσεων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους λείπουν ακόμη 1.300 υπάλληλοι και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να μπουν λουκέτα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Έγινε δεκτό το αίτημα να συνυπολογιστούν 2.000 εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά. Αντίθετα, δεν έχουν αποδεχθεί να συμπεριληφθούν στις απολύσεις οι 5.000 έως 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές και πρόκειται να απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα.
Οι περίπου 800 με 1000 απολύσεις που υπολογίζεται ότι θα γίνουν από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ επίσης δεν προσμετρώνται από την Τρόικα στη λίστα των απολύσεων του 2013 ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στην εφαρμογή του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας. Έτσι, οι 12.500 υπάλληλοι θα υπαχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας τους πρώτους μήνες του 2014.
Σε αυτούς αναμένεται να συμπεριληφθούν περί τους 5.000 έως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ, περί τους 5.000 από την υγεία (ΕΟΠΥΥ) και τα ασφαλιστικά ταμεία και περί τους 2.000 έως 2.500 από τα ΝΠΔΔ του Δημοσίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει τάχιστα
«Σε έναν νέο ξαφνικό θάνατο δημόσιο φορέα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για νέες απολύσεις, καταλήγουν οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι υπερήφανες κραυγές ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Την ίδια στιγμή δρομολογείται η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ενώ η νέα φορολογία για τα ακίνητα χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία, καθώς οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας για ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το «αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών, η διάλυση της οικονομίας και η κοινωνική ισοπέδωση έχουν αναδειχτεί σε όλες τους τις διαστάσεις και καμιά επικοινωνιακή προσπάθεια εκ μέρους της αδύναμης και πολιτικά απονομιμοποιημένης κυβέρνησης δεν μπορεί να σκεπάσει την τραγική πραγματικότητα».
«Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει τάχιστα και, όσο πιο γρήγορα ανατραπεί, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό μας», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου