Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Όχι άλλοι νεκροί, όχι άλλες Λαμπεντούζες

αφορμή το τραγικό ναυάγιο έξω από τη Λευκάδα με θύματα 15 Σύρους πρόσφυγες εκ των οποίων τα 3 ήταν παιδιά, οργανώνεται συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης που εναντιώνεται στις «ρατσιστικές πολιτικές αποτροπής που δολοφονούν ανθρώπους για χάρη της αποτρεπτικής στάσης της Ευρώπης» και «υπερασπίζεται τα παιδιά όλου το κόσμου που είναι από τα πρώτα θύματα».
Της Ευαγγελίας Ασημακοπούλου
Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Οργανώνεται από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης και υποστηρίζεται από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στις 18 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται κινητοποίηση, που θα γίνει στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης για τους μετανάστες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «η τραγωδία παραπέμπει σε μια ακόμα “Λαμπεντούζα” που θα είχε αποτραπεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχόταν να μετατρέψει τη χώρα σε προπύργιο πολιτικών με στόχο τη μεταβολή της Ευρώπης σε απόρθητο “φρούριο” έναντι των κατατρεγμένων που αναζητούν καταφύγιο σε αυτήν».
Επιπροσθέτως αναφέρεται ότι «μεγάλος αριθμός ναυαγίων συμβαίνουν κατά τη διαδικασία απώθησης από το Λιμενικό Σώμα και τη FRONTEX, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει κάποια διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων ή της εθνικότητας των επιβαινόντων». Ωστόσο το πρόσφατο ναυάγιο στα ανοιχτά της Λευκάδας, δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό. Σε βάθος τριετίας έχουν σημειωθεί πολλές τραγωδίες με μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Το 2010 η πλαστική λέμβος που μετέφερε πρόσφυγες αναποδογύρισε στη θαλάσσια περιοχή των τουρκικών χωρικών υδάτων, με αποτέλεσμα να χαθούν οκτώ ζωές. Τα άψυχα σώματα τους ανασύρθηκαν νοτίως του Πυθαγορείου της Σάμου. Μονάχα ένας μετανάστης σώθηκε από Γεωργιανό πλοίο που περνούσε τυχαία από τη περιοχή.
Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο συνέβη το 2012, όταν οι πρόσφυγες περνούσαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα από τον Έβρο στο Αιγαίο. Από τους συνολικά 60 νεκρούς τα 31 ήταν παιδιά συμπεριλαμβανομένων 3 βρεφών.
Ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό πριν τη τραγωδία της Λευκάδας, συνέβη στη Λέσβο όπου 24 νεκροί πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία. Η διάσωση των 6 ατόμων έγινε με χρήση ελικοπτέρων και αεροπλάνων της ακτοφυλακής.
Όπως σημειώνει το Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Μπαρσέφσκι στο tvxs.gr «το Λιμενικό Σώμα της Μυτιλήνης έχει παραδεχτεί πως κατά τη διαδικασία απώθησης των προσφύγων πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα, οι βάρκες να αναποδογυρίζουν. Επιπλέον έχουμε αρκετές καταγγελίες περιπτώσεων κατά τις οποίες τρυπήθηκαν βάρκες προσφύγων. Πρόκειται για πρακτικές που ακολουθούνται με αρκετά συστηματικό τρόπο έχοντας πολύ βαριές συνέπειες». Ωστόσο υπογράμμισε πως ναυτικά δυστυχήματα γίνονται και από «τις μεγάλες προσπάθειες των προσφύγων να φτάσουν στο προορισμό τους ασφαλείς», χωρίς απαραίτητων να εμπλέκεται το Λιμενικό Σώμα.
Η Μάνια Μπαρσέφσκι, υπογράμμισε πως «το θέμα των πνιγμών των προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο έχει κατ’ επανάληψη αναδειχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ διά μέσου ερωτήσεων προς τη κυβέρνηση, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα». Ένα ακόμα θέμα που έχει αναδειχθεί, όπως τόνισε, είναι οι παράνομες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις προς τη Τουρκία που συχνά γίνονται χωρίς να πραγματοποιηθεί εξακρίβωση της ταυτότητας τους, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάγονται σε καθεστώς προστασίας όπως επιτάσσει το εθνικό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου