Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Εδώ και τώρα λίστα με 14.300 «διαθέσιμους»

Να προσδιορίσει «εδώ και τώρα» τη λίστα με τους 14.300 υπαλλήλων που εκκρεμούν για τις απολύσεις 2013 και 2014 ζήτησαν οι τροϊκανοί κατά τις συναντήσεις τη Δευτέρα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το aftodioikisi.gr, πρόκειται για 11.000 υπαλλήλους που, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, πρόκειται να απολυθούν εντός του 2014, 1.300 από τους 4.000 του 2013 που πρέπει να έχουν απομακρυνθεί μέσα στις επόμενες 40 ημέρες (σ.σ. υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα τους βρει από την αξιολόγηση των δομών των ΝΠΙΔ και των φορέων του Δημοσίου η οποία, όμως, δεν έχει προχωρήσει, αλλά και τους 2.000 της ΕΡΤ.
Κι αυτό γιατί καθώς ακόμη δεν έχει λειτουργήσει ο νέος φορέας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και άρα δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις των αορίστου χρόνου (υπολογίζονται σε πάνω από 600) που θα αφαιρεθούν από τον αριθμό των απολυθέντων της ΕΡΤ (2.662), οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έχουν κάνει ακόμη δεκτό επίσημα ούτε τον αριθμό των συγκεκριμένων 2.000 απολύσεων που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνησης στις 4.000 του Δεκεμβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μόνοι που συνυπολογίζονται στις απολύσεις του Δεκεμβρίου είναι οι 500 που έφυγαν για λόγους υγείας και οι 230 που αποχώρησαν αναγκαστικά λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων (επίορκοι).
Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, με τις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και με την κινητικότητα/διαθεσιμότητα να παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση «νιώθει» πλέον τις πιέσεις της τρόικας να εντείνονται ολοένα και περισσότερο.
Μόλις έξι εβδομάδες πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας τόσο για τη λίστα των 4.000 που θα πρέπει να απολυθούν άμεσα όσο και για τη λίστα των 12.500 που θα πρέπει να μπουν στην κινητικότητα/διαθεσιμότητα, φαίνεται να μην υπάρχει συμφωνία σε βασικά ζητήματα -όπως, για παράδειγμα, για τους απολυμένους της ΕΡΤ-, ενώ η διαπραγμάτευση παίρνει διαρκώς νέα τροπή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά, όχι μόνο το πρώτο κύμα των απολύσεων αλλά και το δεύτερο των 11.000 που θα πρέπει να γίνουν το 2014, καθώς το πρώτο κύμα παρουσιάζει "κενό" 1.300 υπαλλήλων.
Οσον αφορά την ΕΡΤ, η πλευρά των δανειστών είναι δύσκολο να πειστεί ότι η όλη κίνηση δεν αποτελεί τελικά «απλώς ένα τρικ, για να ξεπεραστεί ο "σκόπελος" των απολύσεων του 2013». Για το λόγο αυτό οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν μπορεί να προσμετρηθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ στους 4.000 αν πρώτα δεν λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ με το τελικό της σχήμα.

Πηγή: aftodioikisi.gr, «Ναυτεμπορική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου