Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κλυδωνισμών συνέχεια μετά το φιάσκο της δήθεν διαπραγμάτευσης

Χωρίς αποφάσεις η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, χωρίς θέσεις η κυβέρνηση έναντι της τρόικας στις συνομιλίες για τα «προαπαιτούμενα» της δόσης.
Ενώ η Κομισιόν ομολογεί δια του Όλι Ρεν ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν βάλει την Ελλάδα υπό αυστηρή εποπτεία για δεκαετίες, ο Σαμαράς προανήγγειλε ακόμη μια φορά την άνευ όρων παράδοση στην τρόικα αμέσως μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τον Ευ. Βενιζέλο. Εγκαταλείποντας οριστικά την υποτιθέμενη διάθεση σύγκρουσης των επιτελών του τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε πώς «μερικές φορές τα φουσκώνουμε (σσ ως προς τη «ρήξη» με τους δανειστές), και στο παρελθόν είχαμε προβλήματα, αλλά τελικά λύθηκαν». Κάπως έτσι τελειώνουν οι λεονταρισμοί των κυβερνητικών εταίρων, λεονταρισμοί που δεν έφτασαν καν ως την... πόρτα της Α. Μέρκελ. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο πρωθυπουργός έχει εξελιχθεί στον πιο υπάκουο μαθητή της γερμανίδας Καγκελαρίου. Νέα συνάντηση Σαμαρα - Βενιζέλου σήμερα, Πέμπτη   Οι επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ανάγκασαν τους δύο αρχηγούς να συναντηθούν εκ νέου χθες το απόγευμα, με αντικείμενο ακριβώς τον νέο, μόνιμο και διαρκή φόρο στα ακίνητα και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, αλλά και της άφιξης της Τρόικα τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου με θέμα την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» για το 2014. Σήμερα, οι δύο μνημονιακοί εταίροι θα έχουν νέα συνάντηση με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πυκνότητα των κυβερνητικών συσκέψεων δείχνει την αγωνία που υπάρχει στο Μαξίμου εν όψει της άφιξης των επικεφαλής της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα αφού οι τελευταίοι έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την επιστροφή τους την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ. 

 Θεατρική παράσταση και «εμφύλιος» βουλευτών της ΝΔ για τη φορολογία των ακινήτων
 Με «εισβoλή» στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, πάνω από 75 βουλευτές της ΝΔ διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα φορολόγηση των ακινήτων προτείνοντας τη διατήρηση του «χαρατσιού» ως ισοδύναμο μέτρο. Η συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα εξελίχθηκε σε εμφύλιο μεταξύ βουλευτών της περιφέρειας και των αστικών κέντρων. Σύμφωνα με «Τα Νέα», βουλευτές της Αττικής πρότειναν ο φορολογικός συντελεστής στα μεγάλα χωράφια να αυξάνεται όσο αυξάνεται η έκτασή τους, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της περιφέρειας. Στο σημείο αυτό ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής πρότεινε πάγωμα του επίμαχου σχεδίου και παράταση για έναν ακόμη χρόνο του καθεστώτος με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ (πηγή: in.gr).

 ΣΥΡΙΖΑ: Η μνημονιακή καταστροφή δεν εξωραΐζεται από κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις κυβερνητικών βουλευτών
 «Η ανώμαλη προσγείωση από το success story του πρωτογενούς πλεονάσματος στη σκληρή πραγματικότητα της μνημονιακής καταστροφής δεν εξωραΐζεται από κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις κυβερνητικών βουλευτών, ειδικά όταν αυτές έχουν ως αποτέλεσμα-στην καλύτερη των περιπτώσεων- τη διατήρηση του αιώνια προσωρινού χαρατσιού της ΔΕΗ», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Και συνεχίζει: «Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων συνιστά άλλο ένα παράδειγμα φορολογικής εξόντωσης των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων, την ίδια στιγμή που μένουν στο απυρόβλητο οι πλούσιοι και οι μεγαλοφοροφυγάδες. Αποτελεί τη χειρότερη διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση περί τέλους των μνημονίων και ανάκαμψης, αφού όντας αντιμέτωπη με τα στρατηγικά της αδιέξοδα, η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να ψελλίσει έστω την οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Περιορίζεται σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς που φανερώνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική της γύμνια και στρώνουν το έδαφος για ακόμα πιο βάναυσα και αντικοινωνικά μέτρα».

 Deutsche Bank: Ξεχάστε το κούρεμα, λύση με επιμήκινυση των δανείων «διάσωσης» 
 Στα πλαίσια του... failure story που σκιαγραφήσαμε εντάσσεται και η ανακοίνωση της «S&P Dow Jones Indices» ότι θα επαναταξινομήσει την Ελλάδα ως «αναδυόμενη αγορά» τον Σεπτέμβριο του 2014. Παράλληλα, η Deutsche Bank δεν θεωρεί πιθανό ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες και ο επίσημος τομέας, και εκτιμά ότι η όποια μορφή ελάφρυνσης θα γίνει μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δανείων διάσωσης, απόφαση που θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου