Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργιακό κουδούνι χτυπούν οι καθηγητές

Θα ανοίξουν για να ξανακλείσουν ως φαίνεται τα σχολεία. Το πρώτο κουδούνι μετά τον αγιασμό της Τετάρτης θα φέρει μαζί του ένα «μέτωπο» για την κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας. Σήμερα ο κλάδος των εκπαιδευτικών αποφασίζει την ακριβή μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσει, σε κοινή συνεδρίαση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Τα αποτελέσματα που έχουν βγει από τις ψηφοφορίες στις ΕΛΜΕ ήταν συντριπτικά υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας αποκλείει το ενδεχόμενο επιστράτευσης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου κάνει έκκληση τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν σε απεργία.


Σε 62 από τις συνολικά 88 Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχει υπερψηφιστεί πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις και μένει να καθοριστεί η ακριβής μορφή δράσης. Βάσει των προτάσεων οι οποίες έχουν διαμορφωθεί, η ΟΛΜΕ καλείται να αποφασίσει ανάμεσα σε επαναλαμβανόμενες 5νθημερες απεργίες, απεργία διαρκείας, 48ωρη απεργία ή δύο 48ωρες απεργίες.
Επιπλέον για την Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τη ΔΟΕ. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΟΕ με ανακοινώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και είχε καλέσει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Το απόγευμα της Τρίτης, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου για το λύκειο, η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Πρακτικά και εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή τα σχολεία θα ανοίξουν μεν στις 11 του μήνα όπως είναι προγραμματισμένο και θα γίνει ο αγιασμός, αλλά είναι αμφίβολο το πόσα από αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν από την επόμενη εβδομάδα όταν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί. Αναμένεται επιπλέον να κριθεί και η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία.

Όχι σε επιστράτευση από τον Αρβανιτόπουλο

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε πως τον Ιούνιο «η επιστράτευση κρίθηκε αναγκαία όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον» ενώ για τώρα απάντησε ξεκάθαρα «όχι».
Έστειλε παράλληλα μήνυμα στους εκπαιδευτικούς σημειώνοντας ότι «η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και το τελευταίο που χρειάζεται είναι να προστεθούν επιπλέον βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια, όσον αφορά στη μόρφωση των παιδιών».

Εκκλήσεις Κεδίκογλου

Την ίδια έκκληση απηύθυνε προς τους εκπαιδευτικούς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ και αυτός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών. «Οι ελληνικές οικογένειες έχουν πάρα πολλά βάρη ας μην τους προσθέσουμε άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στους εκπαιδευτικούς απευθύνθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης όπου σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν «να απειλούν με απεργίες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου