Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Βιομηχανίες χωρίς άδειες…

Τα πάντα δίνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προσελκύσει επενδύσεις. Και δεν πρόκειται για υπερβολή, ούτε για σχήμα λόγου. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, όποιος θέλει να δημιουργήσει μια βιομηχανία, θα μπορεί να το κάνει χωρίς να έχουν προηγηθεί οποιουδήποτε είδους αδειοδοτήσεις! Απλά ο υποψήφιος επενδυτής θα υπογράφει μια δήλωση με την οποία θα δεσμεύεται (;) ότι θα τηρήσει τις διατάξεις των νόμων. Θα αρκεί αυτή η δήλωση ώστε να στήνεται μια βιομηχανία και η πολιτεία εκ των υστέρων και αφού έχει λειτουργήσει η μονάδα, θα έρχεται για να διαπιστώνει αν τηρούνται οι νόμοι. Αυτό είναι το στίγμα που έδωσε ο υπουργός χθες, υποσχόμενος μάλιστα πως σύντομα, έως το τέλος του χρόνου,
οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα έχουν έρθει στη Βουλή. 
Ανακοινώνοντας την πρόθεσή του αυτή, ο υπουργός επικαλέστηκε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά στο Δημόσιο, τις οποίες χρησιμοποίησε ως αιτίες για την πρωτοβουλία του που, όπως είπε, αποτελεί «μεταρρύθμιση εθνικής προτεραιότητας» για την κυβέρνηση και θα αφορά όλους τους τύπους των αδειών. Αυτό που δεν είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι οι σημαντικές επιπτώσεις και τα παρεπόμενα μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ενός είδους κινεζοποίηση, ακολουθείται δηλαδή η λογική να δίνονται τα πάντα σε υποψήφιους επενδυτές, αρκεί οι τελευταίοι να βάλουν τα χρήματά τους. Πρόκειται για μια γνωστή συνταγή της Παγκόσμιας Τράπεζας, που σίγουρα θα ενστερνίζεται και ο ΣΕΒ, ο οποίος έχει καταθέσει άλλωστε και σχετικές προτάσεις. Ομως, με τη συνταγή αυτή, αγνοούνται βασικές προϋποθέσεις που αφορούν ακόμα και την ίδια την υγεία των πολιτών. Αν, για παράδειγμα, κάποιος επενδυτής αγνοήσει τις περιβαλλοντικές μελέτες, είναι να αναρωτιέται κάποιος πώς η ζημιά που θα προκληθεί σε ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον μπορεί να αποκατασταθεί αργότερα, όταν η πολιτεία διαπιστώσει αυτή τη ζημιά. Η βιομηχανία θα λειτουργεί και μάλλον θα είναι θεαματικά δύσκολο να ακυρωθεί η λειτουργία της εκ των υστέρων.
Ενδεικτική του σοκ που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ρύθμιση, είναι και η ανησυχία που εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Εσπευσε βέβαια να ισχυριστεί πως οι αντιδράσεις αυτές θα προέλθουν από «τους οπαδούς του κρατισμού». Είναι τέτοιοι όμως όσοι ανησυχούν για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις που θα έχουν πιθανές παραβιάσεις; Μάλλον δύσκολα θα το ισχυριστεί κάποιος.
Μια δεύτερη σημαντική και απόλυτα σχετική παράμετρος είναι πως με την ίδια ρύθμιση, τα κλειδιά της αδειοδότησης θα δίνονται σε ιδιώτες, εταιρείες ιδιωτικές δηλαδή, οι οποίες θα ελέγχουν αν τηρήθηκαν οι νόμοι. Χρειάζονται περισσότερα σχόλια γι” αυτό;

 http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου