Οι δανειστές της Ελλάδας θέλουν να βάλουν στο χέρι -με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και της Γερμανίας- και τελικά «να φάνε» τους μοναδικούς κοινοτικούς πόρους - οξυγόνο για την έξοδο της οικονομίας της από την κρίση την επόμενη επταετία (2014-2020). Αυτό είναι το σχέδιο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας με τα χρήματα που της έχουν καταλογιστεί για αναπτυξιακά έργα και προγράμματα από τα τρία διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης (Περιφερειακό, Κοινωνικό, Συνοχής), που θα μεταβληθούν σε πόρους για την καταβολή τόκων στους δανειστές της και χωρίς να βάλει κανείς το χέρι στην τσέπη
για να τη στηρίξει με ένα πραγματικό, τρίτο δάνειο.
Οι επαφές και διαβουλεύσεις που είχε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, περιστράφηκαν, μεταξύ άλλων, και στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πόροι που έχουν επίσημα καταλογιστεί στη χώρα μας για την ανάπτυξή της από το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής του περασμένου Φεβρουαρίου και είχαν συγκεκριμενοποιηθεί με επιστολή της Κομισιόν στα τέλη του Ιουλίου.
Σύμφωνα με την επιστολή αυτή η Ελλάδα θα λάβει από τα διαρθρωτικά ταμεία την επόμενη επταετία ποσό ύψους 13,4 δισ. ευρώ, καθώς και μία πρόσθετη -όπως και πολλές άλλες κοινοτικές χώρες- ειδική επιχορήγηση ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αυτούς τους πόρους, ή το μεγαλύτερο τμήμα τους, θέλει η Γερμανία να χρησιμοποιήσει για τη νέα οικονομική «βοήθεια» προς την Ελλάδα, η οποία θα αποφασιστεί στα μέσα του επόμενου έτους.

Αδύνατη η επανακατανομή

Όλη η συζήτηση σήμερα για δήθεν πρόσθετη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης είναι πρακτικά αδύνατη, έλεγαν χθες καλά πληροφορημένες πηγές της Ένωσης στις Βρυξέλλες. Και τούτο διότι έχει ήδη γίνει η κατανομή των πόρων στις χώρες - μέλη από τα διαρθρωτικά ταμεία από τον περασμένο Ιούλιο. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η εκ των υστέρων -την Άνοιξη του 2014- επανακατανομή τους υπέρ της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει, έλεγαν οι ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα θα χάσει πολύτιμους για την αναπτυξιακή της προσπάθεια κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην πληρωμή, κυρίως, τόκων από τα προηγούμενα δάνειά της, ανεξάρτητα από την πιθανή απόφαση -την άνοιξη πάντοτε- για μείωση του ύψους αυτών των επιτοκίων και την παράταση εξόφλησης των δανείων της. Πρόκειται για νέο σχέδιο της Γερμανίας, για εικονική, στο μεγαλύτερο τμήμα της, χρηματοδότηση της Ελλάδας, χωρίς να αναγκαστεί η ίδια να αποδεχτεί νέο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Στο κόλπο Γερμανία - Κομισιόν

Στο παιχνίδι της Γερμανίας είναι σαφώς αναμεμειγμένη και η Κομισιόν, η οποία αποδέχεται πλήρως τα σχέδια του Βερολίνου και διευκολύνεται πολύ και από την απόλυτη σιωπή αυτό το θέμα της δικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζει πολύ καλά τα γερμανικά σχέδια, τα οποία επιβεβαίωσε και ο Γιοργκ Άσμουσεν.
Η μόνη ελπίδα για τη χώρα μας πλέον είναι οι θέσεις που θα έχει η νέα Κομισιόν για την οικονομική στήριξη των μνημονιακών χωρών, η οποία θα συγκροτηθεί τον προσεχή Μάιο, αλλά, κυρίως, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα κληθεί να εγκρίνει τόσο τον πρόεδρο και τα μέλη της όσο και το πρόγραμμά της τον Ιούνιο.

 http://www.avgi.gr