Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ο ΕΟΠΥΥ βγάζει την κυβέρνηση εκτός προγράμματος

«Βόμβα για τα δημοσιονομικά της χώρας» χαρακτηρίζουν τα κλιμάκια της τρόικα το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που άγγιξε το 1,2 δις ευρώ και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να βγάλει «έξω» τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κατά 2,5 δις ευρώ. Η αιτιολόγηση που δίνει το υπουργείο είναι ότι οι δαπάνες δεν έχουν εμφανίσει μείωση αλλά υποστηρίζουν ότι δεν θα την «πληρώσουν» οι ασφαλισμένοι. Παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα φέρεται να εξετάζει την λήψη ισοδύναμων μέτρων.
Ειδικότερα, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο Βήμα FM ο υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, υποστήριξε ότι για το τεράστιο έλλειμμα του ταμείου ευθύνονται οι δαπάνες στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες δεν δείχνουν να μειώνονται.
«Η εκτίμηση προς τους τροϊκανούς έδειξε ότι από αυτούς τους δύο κωδικούς δαπανών υπάρχει απόκλιση περίπου 500 εκατομμύρια ανά έτος από αυτό που θέλαμε… Βεβαίως μπήκαν κάποια νέα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, αλλά κάποια διαγνωστικά κέντρα και γιατροί δημιούργησαν ζήτηση εξετάσεων», ανέφερε ο υπουργός.
Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται πάντως να προκαλεί έκπληξη στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποδίδει την εξέλιξη στις περικοπές, την ανεργία και τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση.

Ισοδύναμα
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το Υπουργείο Οικονομικών, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν επιπλέον περικοπές στις υπηρεσίες υγείας με σκοπό να περιοριστεί η «τρύπα». Επίσης, δρομολογείται η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων όπως και η ανάπτυξη ελεγκτικού μηχανισμού. Ο Μάριος Σαλμάς, πάντως, αποκλείει το σενάριο της αύξησης της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.

Χρεωμένος εκ γενετής 
Ο διοικητής του Οργανισμού, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, δήλωσε στα «Νέα» ότι ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα είναι «ωραιοποιημένος, μια εικονική πραγματικότητα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και τις ανελαστικές δαπάνες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ίδιος, το 2011 ο προϋπολογισμός δαπανών των ταμείων που συγχωνεύτηκαν ήταν 10,5 δισεκατομμύρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα βάρη ύψους 2,3 δις ευρώ που αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμα χρέη πριν από τη γέννηση του ΕΟΠΥΥ. Για το 2013, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 6,1 δις.

Αγκάθι
Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ πάντως αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θέλει να δει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 – 2014 να καλύπτεται και έχει εγκαταστήσει επιτροπή της στο Υπουργείο Υγείας, η οποία μελετά τις προτάσεις για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου