Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αποτίμηση ΣΥΡΙΖΑ: Προσωπική ήττα Σαμαρά η ΕΡΤ

Πολυεπίπεδη ήττα υπέστη η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κερδισμένος από τις εξελίξεις που είχαν ως επίκεντρο το θέμα της ΕΡΤ. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Κουμουνδούρου για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με non paper, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Ο  ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά καταρχήν ότι το λεγόμενο «success story» του κ. Σαμαρά «ξεφούσκωσε με πάταγο» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, με την υπόθεση της ΕΡΤ, επιχείρησε να κλιμακώσει τη στρατηγική αυταρχισμού, πόλωσης και επίδειξης πυγμής, τόσο απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους όσο και απέναντι στους κυβερνητικούς του εταίρους.
Η δεύτερη ήττα του πρωθυπουργού, εκτός από την αποτυχία του «success story», σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Σαμαράς «λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο: τον ελληνικό λαό, γιατί υποτίμησε τα δημοκρατικά ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, διότι το 'αποφασίζουμε και διατάσσουμε' λειτούργησε ως ηλεκτροσόκ δημοκρατικής αφύπνισης».
Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν τη συγκυβέρνηση πλήρως αποδυναμωμένη, ενώ ταυτόχρονα αναδείχτηκε η αναξιοπιστία των κυβερνητικών εταίρων του κ. Σαμαρά, «οι οποίοι φαίνεται ότι διαπραγματεύονται την αρχική τους αντίθεσή στην αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου και την απόφαση για την ΕΡΤ με τη συμμετοχή τους στον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ακόμα κι έτσι όμως, η κυβερνητική συνοχή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα η συγκυβέρνηση να μην αντέχει άλλη, τέτοιας οξύτητας, σύγκρουση με την κοινωνία».
Ένα ακόμη κρίσιμο πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εξελίξεις αυτές είναι ότι «η επίθεση στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, που συνιστά η μνημονιακή πολιτική (μειώσεις μισθών συντάξεων, υπερφορολόγηση, συρρίκνωση δομών κοινωνικού κράτους, μαζικές απολύσεις), συνοδεύεται πλέον και από συνειδητή περιστολή της δημοκρατίας».
Ανησυχία, ωστόσο, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις προοπτικές της χώρας, καθώς- όπως σημειώνει στο ανεπίσημο έγγραφό του- «το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι το επόμενο διάστημα αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή αναμένεται να βαθύνει, διότι ακριβώς οι επικείμενες μνημονιακές παρεμβάσεις είναι άκρως αντικοινωνικές, δεν βρίσκουν κοινωνική συναίνεση και μόνο με αυταρχισμό μπορούν να επιβληθούν. Για παράδειγμα, ετοιμάζονται χιλιάδες μαζικές απολύσεις είτε άμεσες είτε έμμεσες (μέσω κινητικότητας)».
Η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μόνο η αρχή, όπως αποδεικνύουν οι σχεδιασμοί για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. Η οικονομική τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλώνει, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο και οι ασφαλισμένοι θα συμμετέχουν ακόμη περισσότερο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ δεν αποκλείονται νέα εισπρακτικά μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Επίσης, έχει ήδη ανοίξει ζήτημα πλειστηριασμών σπιτιών, ενώ η ασφάλεια των καταθέσεων δεν είναι δεδομένη όπως δείχνει η συναφής συζήτηση στην ευρωζώνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισημαίνει ότι συνεχίζεται η παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων, τονίζει ότι βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις κατεπείγουσες κοινωνικές ανάγκες και καλεί τον ελληνικό λαό να υπερασπιστεί το μέλλον του, να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, να ανατρέψει μια ώρα αρχύτερα την επικίνδυνη και καταρρέουσα συγκυβέρνηση Σαμαρά.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου