Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Αποζημιώσεις πείνας, χωρίς επίδομα ανεργίας

«Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν με τον πλέον γενναιόδωρο τρόπο», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αν δεν τίθεται ζήτημα αντίληψης, τότε προφανώς δεν γνώριζε ότι για τις αποζημιώσεις εργαζομένων των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας προβλέπεται πλαφόν ύψους 15.000 ευρώ, την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ως υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, δεν έχουν καταβάλει εισφορές για πιθανή είσοδο στο ταμείο ανεργίας και άρα το σχετικό επίδομα βρίσκεται στον αέρα. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜΘ, Στρατής Μαυραγάνης, περιγράφει στο tvxs.gr την πραγματικότητα την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι προς απόλυση εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
 Του Νίκου Μίχου   
Οι κείμενες διατάξεις, όμως, περιλαμβάνουν νόμους του κράτους σύμφωνα με τους οποίους «υπάρχει το πλαφόν των 15.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις οποίες υπάγεται και η ΕΡΤ», όπως εξηγεί ο Στρατής Μαυραγάνης. Ανεξαρτήτως των ετών εργασίας στον φορέα η αποζημίωση δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη του ποσού αυτού. Πρόκειται για νομοθετικό διάταγμα 173/1967 που όριζε για πλαφόν στις αποζημιώσεις τις 240.000 δραχμές και με τον νόμο 3144/2003 το ποσό ανέβηκε στις 15.000 ευρώ.
«Παρόλα αυτά μπορεί να παρακάμψει κανείς το μέτρο για λόγους κοινωνικούς για παράδειγμα. Μπορεί επίσης να το προσβάλει. Αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης», σχολιάζει ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜΘ.
Βέβαια, μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει τις καταγγελίες των συμβάσεών τους και ούτε κάποια δόση της αποζημίωσης. «Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να προσβάλλουν και αυτοί με την σειρά τους την καταγγελία της σύμβασής τους από την κυβέρνηση και να αξιώσουν διεκδικήσεις. Τόσο κάποια δόση της αποζημίωσης όσο και το έγγραφο της καταγγελίας θα έπρεπε να τους είχαν ήδη δοθεί βάσει νομικού πλαισίου», τονίζει ο Στρατής Μαυραγάνης.
Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι το ταμείο ανεργίας που στην ουσία δεν υπάρχει. «Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν είχε προβλέψει το ενδεχόμενο απόλυσης όλων των δημοσιογράφων και δεν παρακρατούσε ποτέ μέρος των εισφορών για την συγκρότηση ταμείου ανεργίας», εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης.
Παρόλα αυτά μπρος στον κίνδυνο να μείνουν ξεκρέμαστοι χιλιάδες εργαζόμενοι, το Δ.Σ. του ταμείου θα συνεδριάσει για να αποφασίσει πως θα κινηθεί από την στιγμή που οι απολύσεις επισημοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση κατευθύνεται υπέρ της κάλυψης των άνεργων δημοσιογράφων.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου