Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Κατρούγκαλος: Απολύτως παράνομες οι «ταχυδρομικές απολύσεις»

Σε μια ακόμη παράνομη ενέργεια προχώρησε η κυβέρνηση με τις «ταχυδρομικές απολύσεις» του ειδικού διαχειριστή Γκίκα Μάναλη τις οποίες προσλαμβάνουν από την Πέμπτη το πρωί οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, όπως δηλώνει στο tvxs.gr ο Συνταγματολόγος και Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει από την πλευρά της πως «οι απολύσεις παραμένουν παράνομες και άκυρες» και καλεί το υπουργείο Οικονομικών να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το ισχύον συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο με τον «μοναδικό εφικτό και νόμιμο τρόπο: με την άμεση ανάκληση της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε και την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας υπό το προηγούμενο καθεστώς».
Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν μια πρώτη επαφή σε μια άτυπη συνάντηση με το νέο υπουργό δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν πως δεν δέχονται τα σχέδια για ενδιάμεσο φορέα και επισήμαναν απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης πως το «μαύρο» προέρχεται από τους πομπούς και όχι από το κτίριο της ΕΡΤ. Ο υπουργός δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από την πλευρά σημείωσε πως δεν έχει αρμοδιότητα για να διαπραγματευτεί την απόφαση των πολιτικών αρχηγών για ένα μεταβατικό φορέα. Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα.
Μια ημέρα αργότερα, από την Πέμπτη το πρωί, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ λαμβάνουν έγγραφα με αποστολέα τον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη στην οποία αναφέρεται πως «η σύμβαση εργασίας ή έργου σας, έχει λυθεί από 11 Ιουνίου του 2013. Έναντι της νόμιμης αποζημίωσης, που δικαιούστε θα σας καταβληθούν αποδοχές δυο μηνών».
«Μέχρι την παράδοση των παντός είδους περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή σας και για τα οποία είστε υπεύθυνος – ή στο πλαίσιο των καθηκόντων που απορρέουν από την εκτέλεση της λυθείσας σύμβασής σας, τον κανονισμό και κάθε σχετική γενική ή ειδική ανάθεση καθηκόντων, εξακολουθείτε να έχετε την ευθύνη και υποχρεούστε στη διαφύλαξη τους», τονίζεται.
«Προσπαθούν να καλύψουν αυτά που δεν μπορούν. Είναι νομικοί ακροβατισμοί και πρόκειται για μια απολύτως παράνομη διαδικασία», δηλώνει στο tvxs.gr ο Γιώργος Κατρούγκαλος και εξηγεί: «Το άρθρο 3 της κοινής υπουργικής απόφασης όριζε δύο αντιφατικά πράγματα: Το πρώτο είναι πως η απόλυση γίνεται αυτοδίκαια με τη δημοσίευση της απόφασης και το δεύτερο είναι πως κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου».
«Η απόλυση όμως σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο συντελείται με την κοινοποίηση της καταγγελίας της σχέσης εργασίας και την ταυτόχρονη καταβολή της αποζημίωσης. Αν δεν έχουμε αυτά τα δύο στοιχεία δεν έχουμε απόλυση. Ο Άρειος Πάγος μάλιστα λέει ότι ακόμα και αν καταβληθεί αργότερα η αποζημίωση δεν αλλάζει το παράνομο της μη έγκυρης καταβολής της».
Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει και ένα ζήτημα ευθείας παραβίασης της διαταγής του ΣτΕ, πέραν όλων των άλλων», αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Στην απόφασή του το ΣτΕ επισήμανε πως θα επανέλθει αυτεπαγγέλτως σε εύλογο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσει αν το Δημόσιο συμμορφώθηκε με τα όσα μέχρι τώρα έχει αποφασίσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 240 ώρες από την ώρα που κοινοποιήθηκε η διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με τη διαταγή, ενώ και το ΣτΕ δεν έχει παρέμβει. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκφράζει την ελπίδα πως την ερχόμενη εβδομάδα αν δεν έχει αλλάξει κάτι θα πρέπει αυτεπαγγέλτως να συνεδριάσει». «Ίσως να έπρεπε από αυτήν την εβδομάδα να είχε συνεδριάσει δεδομένου πως στις 30 Ιουνίου λήγει η θητεία του απερχόμενου προέδρου», σημειώνει.
Καταλήγοντας ο Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει πως «η προφανής λύση για συμμόρφωση στη διαταγή θα ήταν να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ έστω και προσωρινά». «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πρόκειται για ένα κουβάρι που νομικά είναι παρά πολύ δύσκολο να λυθεί. Δεν έχουν νόμιμη διέξοδο», αναφέρει και προσθέτει: «Η επαναλειτουργία λύνει νομικά το ζήτημα αλλά είναι πολιτικά αδιανόητη όπως έχει δεσμευτεί η ΝΔ».
Μετά τις «ταχυδρομικές απολύσεις» του ειδικού διαχειριστή Γκίκα Μάναλη η ΠΟΕΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως αυτές «δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τον παράνομο χαρακτήρα της απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα». «Οι απολύσεις παραμένουν παράνομες και άκυρες, παρά την προσπάθεια του Υπουργείο Οικονομικών να τους προσδώσει εκ των υστέρων επίφαση νομιμότητας», αναφέρει.
«Η παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου, όπως ενδεικτικά η υποχρέωση τήρησης του έγγραφου τύπου και της προσήκουσας καταβολής της προβλεπόμενης αποζημίωσης απόλυσης, καθώς των διατάξεων που επιβάλλουν την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης και μεταβολής του προσώπου του εργοδότη, είναι ενδεικτικές της έλλειψης σεβασμού προς βασικές δικαιοπολιτικές επιλογές, οι οποίες έχουν ιστορία δεκαετιών στην έννομη τάξη», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και συνεχίζει:
«Επιλογές, τις οποίες επέβαλε η ανάγκη στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων από αυθαίρετες απολύσεις, οι οποίες είναι επιζήμιες όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Είναι σε κάθε περίπτωση προφανής η αδιαφορία του Υπουργείου Οικονομικών για την τήρηση ακόμη και του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο υπερισχύει κάθε αντίθετου εσωτερικού κανόνα δικαίου.
Αντί της αποστολής αμφιβόλου νομιμότητας και σκοπιμότητας επιστολών, οφείλει το Υπουργείο Οικονομικών να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το ισχύον συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο, με τον μοναδικό εφικτό και νόμιμο τρόπο: με την άμεση ανάκληση της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε και την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας υπό το προηγούμενο καθεστώς».
Ακολουθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου:
Η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ ομόφωνα επαναβεβαίωσε την ισχυρή και χωρίς αμφιταλαντεύσεις θέση τους για:
  • Κατάργηση της ΠΝΠ και ΚΥΑ που βάζουν «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
  • Μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και των πομπών της ΕΡΤ.
  • Έναρξη διαλόγου χωρίς το τετελεσμένο των απολύσεων.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με συνέπεια να αγωνίζονται για τη δημόσια ενημέρωση και την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν παραιτούμαστε της αποστολής μας. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το μοναδικό όπλο που έχουμε, τη δουλειά μας, κρατώντας την ΕΡΤ ανοιχτή και ζωντανή, με συνεχές ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διαδικτυακή ενημέρωση.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ επισημαίνουν ότι η μόνη που εξακολουθεί να παρανομεί είναι η κυβέρνηση, που αρνείται για δεύτερη εβδομάδα να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που διέταξε δύο φορές την άμεση αποκατάσταση του σήματος της ΕΡΤ για να πάψει επιτέλους το «μαύρο» στις δημόσιες συχνότητες.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ από κοινού με την ΠΟΣΠΕΡΤ είχαν σήμερα μια πρώτη άτυπη συνάντηση με τον νέο υφυπουργό κ. Παντελή Καψή, στον οποίο εξέθεσαν τις θέσεις τους για την μοναδική πραγματική λύση που διαγράφεται αυτή τη στιγμή, την επαναφορά του χρόνου στις 10 Ιουνίου και την λειτουργία της ΕΡΤ, δίχως τετελεσμένα. Από ΄κει και πέρα είναι ανοιχτοί, όπως και το σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ, σε μια ανοιχτή και καθαρή συζήτηση για το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ως μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ επιδιώκουν την συνέχιση της στενής συνεργασίας με άλλους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η μοναδική σχέση αλληλοστήριξης που επί δύο εβδομάδες εξελίσσεται.
 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου