Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η Ελλάδα στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης

 

Μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW)

Η έρευνα του IW προσδιόρισε τη φτώχια βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς δείκτες: τη σχετική εισοδηματική φτώχια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες – μέλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φτώχειας εντοπίζεται στις νεότερες χώρες μέλη όπως ΟΙ Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η Γερμανία είναι στην 7η θέση και θεωρείται πιο φτωχή από Δανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Αυστρία.
Ως προς το δείκτη σχετικής εισοδηματικής φτώχιας, η Γερμανία καταλαμβάνει μια μέση θέση μεταξύ των «27» της ΕΕ, ωστόσο τα γερμανικά νοικοκυριά περνούν -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- με άνεση τον μήνα. Από τη φτώχια, τόσο στη Γερμανία όσο και πανευρωπαϊκά, πλήττονται κυρίως άνεργοι, ανύπαντροι γονείς και μετανάστες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πολύ σημαντική μέθοδος καταπολέμησης του φαινομένου της φτώχιας είναι η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και η κοινωνική στήριξη ομάδων όπως, για παράδειγμα, οι ανύπαντροι γονείς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία πλήρη απασχόληση.


http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου