Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

365 ημέρες, 68.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις

Της Ελένης Μπότα
Λουκέτα, πτωχεύσεις εταιρειών, συλλήψεις επιχειρηματιών, οικονομική δυσπραγία, απολύσεις... είναι το σκηνικό που επικράτησε το 2012 στον κλάδο των επιχειρήσεων στη χώρα μας, μία από τις εφιαλτικότερες χρονιές του κλάδου μέχρι σήμερα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το λιανεμπόριο, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων, σε καθημερινή βάση έβαζαν λουκέτο 68 επιχειρήσεις, δηλαδή... 3 επιχειρήσεις κάθε ώρα!
Ετσι από τις αρχές του έτους υπολογίζεται ότι γύρω στις 68.000 επιχειρήσεις έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ χιλιάδες είναι αυτές που ουσιαστικά υπολειτουργούν καθώς έχουν μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις, απλήρωτους εργαζομένους και άδεια ταμεία...
Ακόμη και στον τομέα της βιομηχανίας, η εικόνα είναι εξίσου αποκαρδιωτική, καθώς το 2012 άφησε πίσω του μόνο κουφάρια μεγάλων εργοστασίων, να θυμίζουν τις παλιές -προ μνημονίου- καλές εποχές.
Χαρτοποιία Θράκης, Αγνό, Νεοσέτ, Sato, Bωβός, Ναυπηγεία Ελευσίνας, PC Systems, Alsinco, Μάρακ είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που είτε πτώχευσαν είτε ζήτησαν την ένταξή τους στο άρθρο 99 (ουσιαστικά ένα βήμα πριν από το λουκέτο, αφού ελάχιστες έως μηδαμινές είναι αυτές που μπόρεσαν ξανά να ορθοποδήσουν), ζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους.
Τελευταίο ηχηρό λουκέτο ήταν αυτό της ιστορικής βιομηχανίας Χαρτοποιίας Θράκης Diana, φέτος το καλοκαίρι, η οποία έπειτα από 32 έτη λειτουργίας οδηγήθηκε σε πτώχευση.
Το τέλος της γνωστής χαρτοβιομηχανίας «γράφτηκε» σε αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης όπου εκδικάστηκε κι έγινε δεκτό το αίτημα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Π. Ζερίτη, για κήρυξή της σε καθεστώς πτώχευσης. Εμειναν στον δρόμο 180 εργαζόμενοι. Είχε προηγηθεί η υποβολή αιτήματος για ένταξη στο άρθρο 99 από την ALSINCO, την PC Systems, τη Μάρακ, και δεκάδες άλλες γνωστές και μη επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο πραγματικός αριθμός των λουκέτων είναι ακόμη μεγαλύτερος από τα παραπάνω σοκαριστικά στοιχεία και αυτό γιατί η καταγραφή των διαγραφών δεν γίνεται σε πραγματικό χρόνο, καθώς πολλές εταιρείες είτε δεν δηλώνουν καθόλου το κλείσιμο στα επιμελητήρια είτε έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι λειτουργούν.
Μερικούς μήνες μετά ακολούθησε η εταιρεία Βωβός και η σύλληψη του ιδιοκτήτη Χ. Βωβού, ενώ στο άρθρο 99 κατέφυγαν οι εταιρείες Neoset, SATO, λόγω των υψηλών υποχρεώσεων και της κρίσης που μαστίζει την αγορά επίπλου. Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και η γαλακτοβιομηχανία Αγνό, σχεδόν 10 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της. Η Αγνό αντιμετώπιζε προβλήματα και προ κρίσης και εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα. Το μερίδιο αγοράς της έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% και τελευταία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Λαγκαδά λάμβαναν τον μισθό τους με σημαντική καθυστέρηση.
Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία είχε περάσει το 2003 στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα.
Απλήρωτοι πάνω από έναν χρόνo. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων έχει εκτοξεύσει σε εφιαλτικά επίπεδα τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία καλπάζει με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 2012 η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,75 εκατομμύρια ανέργους.
Και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους. Στη στρατιά των ανέργων προστίθενται πάνω από 720 άτομα, στην πλειονότητά τους νέοι, όπου ένας στους δύο είναι πλέον εκτός αγοράς εργασίας. Επίσης εκείνο που κυριάρχησε μέσα στο 2012 και αναμένεται να ενταθεί εντός του 2013 είναι η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων (εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση 8ώρου) αλλά και η παύση πληρωμών των επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες οφείλουν στους εργαζομένους τους από 3 έως επτά μήνες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλές ξεπερνούν ακόμη και τον έναν χρόνο.
Αυξάνονται οι αιτήσεις πτώχευσης. Οι διαστάσεις της ύφεσης στην Ελλάδα είναι πλέον τρομακτικές, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα.
Μόνον οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εισέλθει ή καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα μέσα στο 2012 ξεπερνούν τις 150, ενώ περίπου άλλες τόσες αντιμετωπίζουν είτε αυξημένο είτε υψηλό κίνδυνο.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η παράλληλη απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια εκτίναξε κατά 19,5% τις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που κατατέθηκαν μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2011. Πρόκειται για επιχειρήσεις που προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης, της πληροφορικής, της εστίασης, των κατασκευών, της διαφήμισης και του ιατρικού εξοπλισμού.
Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2012 υποβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, έναν χρόνο νωρίτερα 124 και το 2009 οι αιτήσεις υπαγωγής ήταν 95.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για το 2013

Επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά με 36.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013 προβλέπει το Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, οι περισσότερες που δεν κατάφεραν ή δεν θα καταφέρουν να πουλήσουν τα απόθεμά τους μέσα στις γιορτές, θα κατεβάσουν ρολά μέσα στις πρώτες μέρες του νέου έτους. Σύμφωνα με τους αρμοδίους φορείς της χώρας τα προβλήματα του επιχειρηματικού κλάδου παραμένουν μεγάλα, με την έλλειψη ρευστότητας και τη συνεχιζόμενη κάμψη των πωλήσεων να αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των εταιρειών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για το 2013 δείχνουν επιδείνωση των προσδοκιών για την απασχόληση στο εμπόριο, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς το 60% των Ο.Ε. και Ε.Ε. και το 50% των Α.Ε. και ΕΠΕ, βλέπουν στασιμότητα.
Οι προβλέψεις των εταιρειών για την κερδοφορία του 2013 είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, καθώς επτά στις 10 μικρές επιχειρήσεις και τέσσερις στις 10 μεγάλες προβλέπουν ακόμη χειρότερα μεγέθη για τη χρονιά που έρχεται.

''6μέρες'' via topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου