Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την εκμετάλλευση των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ

Ερώτηση για τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και τις παράνομες ενέργειες των Σούπερ Μάρκετ “EXTRA” κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλης Δημήτρης Σταθάς Γιάννης και Χαραλαμπίδου Δέσποινα.
"Τα Σούπερ Μάρκετ “ΕΧΤRΑ”, εδώ και καιρό, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξόντωσης των εργαζομένων, προσπαθώντας όχι μόνο να αξιοποιήσουν όλο το θεσμικό αντεργατικό πλαίσιο για τη μονομερή και εκβιαστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και να το υπερβούν ακόμα και με παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές.
Στην προσπάθειά τους αυτή, δεν διστάζουν να εκβιάζουν τους εργαζόμενους με απολύσεις και μεταθέσεις, αλλά και να παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο και μέσο το υπό σύσταση σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση, το οποίο αγωνίζεται για να σταματήσουν οι αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας.
Η Διοίκηση της εταιρείας, προσπάθησε αρχικά (Ιούνιος 2012) να επιβάλει παράνομη και καταχρηστική περικοπή επιδομάτων εργαζομένων, με πρόσχημα την εφαρμογή της περιορισμένης μετενέργειας του Ν. 4046/12, παρότι οι όροι αμοιβής και εργασίας στις εμπορικές επιχειρήσεις μη-μέλη εργοδοτικής οργάνωσης έχουν καταστεί όροι των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων και δεν μπορούν να τροποποιηθούν μονομερώς από τον εργοδότη.
Η παράνομη αυτή ενέργεια, μετά και από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση των εργαζομένων και τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου, γεγονός που ενόχλησε την εταιρεία και της χάλασε τα αντεργατικά της σχέδια.
Επειδή, έκτοτε αυτή η επιχείρηση έχει επιδοθεί σε ένα συνεχή αγώνα εκβιασμών, τρομοκράτησης των εργαζομένων και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης του σωματείου.
Επειδή, αυτή η επιχείρηση προσπάθησε να μειώσει μισθούς καλώντας εκβιαστικά τους εργαζόμενους να υπογράψουν με την απειλή της απόλυσης τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις, προχώρησε σε παράνομες απολύσεις δύο (2) ιδρυτικών μελών, καθώς και σε άλλες επιλεκτικές απολύσεις, άρχισε να κάνει εκδικητικές μεταθέσεις, να εκφοβίζει τα μέλη του σωματείου, να παρεμποδίζει με κάθε τρόπο τη συνδικαλιστική δράση και γενικά να μετέρχεται όλα τα μέσα για να διαλύσει την αντίσταση των εργαζομένων και του σωματείου.
Επειδή, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ήδη έχει προσφύγει στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας τριμερή σύσκεψη, και το καλεί να εφαρμόσει τη νομιμότητα και να παρέμβει άμεσα προς τη Διοίκηση των Σ/Μ ΕΧΤΡΑ, ώστε να ανακαλέσει όλες τις παράνομες μέχρι σήμερα ενέργειές της και να πάψει να εκβιάζει τους εργαζόμενους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα στην αλυσίδα SUPER MARKET «EXTRA» και να μπει ένα τέλος στους εκβιασμούς της σε βάρος των εργαζομένων και στις παράνομες απολύσεις ιδρυτικών μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσής τους;"

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου