Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Το όνειρο του Φώτη

Από τότε που η Δημοκρατική Αριστερά στήριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, μας έχει αφήσει πολλές φορές με ανοιχτό το στόμα. Είναι πλέον σαφές ότι έχει εξελιχθεί σε αστικό κόμμα.
Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, η ΔΗΜ.ΑΡ. ήταν για κάποιο καιρό στο σταυροδρόμι. Ήταν η εποχή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε για πρώτη φορά πρόταση συμπόρευσης ολόκληρης της αριστεράς, με στόχο την καταπολέμηση της ακραίας ταξικής μνημονικής πολιτικής που έχει κάνει τον κόσμο των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων να υποφέρει. Όμως η ΔΗΜ.ΑΡ. διάλεξε τελικά δρόμο. Τον δρόμο του νεοφιλελευθερισμού. Το έχει αποδείξει πολλές φορές. Η ερώτηση όπως είναι «γιατί;». Γιατί ένα κόμμα κομμουνιστικής προέλευσης, πρόδωσε την αριστερή ιδεολογία και μαζί με αυτήν τα λαϊκά στρώματα, όπου η αριστερά οφείλει να προστατεύει και να λειτουργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα τους; Αυτός είναι και άλλωστε ο κυρίως λόγος που η αριστερά διαχωρίζεται από την δεξιά. Η επιλογή της να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του απλού λαού, εις βάρος αυτόν που τον εκμεταλλεύονται. Με λίγα λόγια η Δημοκρατική «Αριστερά», μόνο στο όνομα είναι αριστερά. Και ίσως μόνο στο όνομα να είναι δημοκρατική, γιατί δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η αστική δημοκρατία είναι πραγματική δημοκρατία. Όλοι -θέλω να πιστεύω- θεωρούμε ότι σήμερα δεν έχουμε πραγματική δημοκρατία.
Η απάντηση στο γιατί το κόμμα αυτό πρόδωσε την αριστερή του ιδεολογία (γιατί την κομμουνιστική την έχει προδώσει εδώ και χρόνια), είναι οι φιλοδοξίες που έχει ο πρόεδρος του, ο Φώτης Κουβέλης. Το πιο πιθανό είναι ότι ο Φωτάκος θέλει να γίνει πρόεδρος δημοκρατίας, ή γενικά να πάρει κάποιον τιμητικό τίτλο. Θέλει εξουσία. Κατάλαβε ότι με την παραδοσιακή αριστερά, οι φιλοδοξίες του θα παρέμεναν «ένα όνειρο θερινής νυκτός». Με τον λόγο του έπεισε μερικούς αριστερούς που έτειναν προς τον ρεφορμισμό (διαχείριση του καπιταλισμού και όχι ανατροπή του) και έτσι έφτιαξε την Δημοκρατική Αριστερά και μπήκαν στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Το αστείο είναι ότι κατηγόρησαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έγιναν δεύτερες εκλογές, μέσα στο 2012. Στις πρώτες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ν.Δ. από μόνα τους δεν μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση, εκτός και αν συμμετείχε και η ΔΗ.ΜΑΡ. Ο Κουβέλης είπε ότι θα συμμετέχει στην κυβέρνηση μόνο αν συμμετέχει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.! Έγιναν πάλι εκλογές και ενώ τα ποσοστά Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αρκετά για να σχηματιστεί κυβέρνηση, μπήκε και η ΔΗΜ.ΑΡ. μέσα! Τι τις θέλαμε τις δεύτερες εκλογές τελικά; Από κολοτούμπα σε κολοτούμπα! Και έτσι η ΔΗ.ΜΑΡ. έκανε πιο ισχυρή την μνημονιακή αυτή κυβέρνηση-έκτρωμα. Και ούτε διαπραγμάτευση είδαμε ούτε τίποτα.
Για την ΔΗ.ΜΑΡ. ήταν αρκετό αν η κυβέρνηση που θα συμμετείχε, θα ήταν προοδευτική. Προοδευτικό είναι να συμμετέχεις σε κυβέρνηση με ακροδεξιούς, να ψηφίζεις νόμους με ταξικό χαρακτήρα, όπως αυτός για την παιδεία, να επιτίθεσαι στους απεργούς της Χαλυβουργίας με Μ.ΑΤ. και να βάζεις το ένα μέτρο μετά το άλλο στις πλάτες του λαού, ετοιμάζοντας το μνημόνιο 3; Μόνο προοδευτικό δεν είναι. Αλλά και προοδευτική να ήταν η κυβέρνηση, δεν θα αρκούσε μόνο αυτό!
Κατηγόρησαν τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί δεν συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Στην τελική τι είναι η κυβέρνηση; Ελάτε όλοι μέσα; Και η αντιπολίτευση; Γιατί υπονομεύουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης; Γιατί θέλουν να μην έχουν αντιπολίτευση. Αυτή είναι η δημοκρατία; Αυτή είναι η αριστερά;
Τουλάχιστον η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση αυτό τους ενοχλεί. Πριν είχαμε αξιωματική συμπολίτευση, γιατί αποδείχτηκε αυτό που η αριστερά έλεγε τόσα χρόνια. ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. ίδιο πράγμα. Τα πράγματα δεν αλλάζουν με το να κάνεις συμπολίτευση με αυτούς που έφτασαν την χώρα ως εδώ, με την πολιτική που τόσα χρόνια εφαρμόζουν. Το πράγματα λύνονται παλεύοντας τους, με ισχυρή αντιπολίτευση στην βουλή και κυρίως στον δρόμο, με στόχο η επόμενη κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση της αριστεράς ώστε να συμβάλει- μαζί με τον κόσμο να επαναστατεί ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα- στην ανατροπή των μέτρων λιτότητας με ορίζοντα τον σοσιαλισμό, ο οποίος δεν θα είναι ούτε ανελεύθερος σαν τον υπαρκτό και ούτε ψεύτικος, σαν αυτόν που υπόσχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ΔΗ.ΜΑΡ.
Κάτι τελευταίο για το όνειρο του Φώτη: Πρόεδρος της δημοκρατίας θες να γίνεις; Να δούμε τι θα κάνεις τώρα που το κόμμα σου διαλύετε. Σε υποψιάστηκαν! Αν και δεν σε φοβάμαι εσένα. Μπορείς μετά να μεταπηδήσεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ίδιοι είστε! Να δούμε όμως τι θα κάνεις όταν διαλυθεί εντελώς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είσαι πλέον ταξικός αντίπαλος και λυπάμαι για εσένα που πρόδωσες την ιδεολογία σου για τις φιλοδοξίες σου…
 
aristerotopos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου