Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΟΙ αστοί τρομάξανε και κάστρα φτιάξανε...Του Στέλιου Κούλογλου

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχουν μετανιώσει που δεν κατάργησαν, τόσα χρόνια, τις μαθητικές παρελάσεις, τέκνα των δικτατοριών που σημάδεψαν και ταλαιπώρησαν την χώρα τον 20ο αιώνα. Αν, για μια φορά, είχαν τολμήσει να κάνουν μια τομή, θα είχαν αποφύγει την χθεσινή απόλυτη γελοιοποίηση, Την αποκάλυψη ότι ο βασιλιάς δεν είναι απλώς γυμνός, Αλλά και κατουρημένος από τον φόβο του.
Σπάνια η παγκόσμια ιστορία έχει να προσφέρει σκηνές, όπως αυτές της χθεσινής Αθήνας, όπου αντί να παρελάσουν μαθητές, πρωταγωνίστησαν τα ΜΑΤ και εκατοντάδες ασφαλίτες, με διαταγή να παριστάνουν και τους θεατές που χειροκροτούν. Ισως να υπάρχει κάποιο προηγούμενο σε καμιά λατινοαμερικάνικη μπανανία, λίγο πριν η λαομίσητη
τοπική χούντα αντικατασταθεί από κάποια άλλη. Γιατί στην πραγματικότητα σε δικτατορίες και αντιδημοκρατικές εκτροπές παραπέμπουν τα χωρίς προηγούμενο. δρακόντια μέτρα ασφαλείας και το όλο σκηνικό.
Η προεκλογική περίοδος, αν τελικώς ο κ. Σόιμπλε πεισθεί να γίνουν οι εκλογές, αρχίζει με τις,.. καλύτερες προϋποθέσεις. Οι υποστηρικτές του κυβερνητικού συνασπισμού και των μνημονίων δεν τολμούν να εμφανιστούν όχι σε καφενείο, σ αλλά ούτε καν σε παρελάσεις. Αν όλα αυτά συμβαίνουν πριν τα νέα επαχθή μέτρα του Ιουνίου, άραγε πως σκέπτονται οι επίδοξοι νικητές των εκλογών να αντιμετωπίσουν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου; Κλεισμένοι στα κάστρα;
Ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ αυτών που κυβερνούν και αυτών που κυβερνώνται, είναι πάντοτε ένας διαγωνισμός φόβου, ένα διαρκές ερώτημα για το ποιος φοβάται ποιόν. Οι κυβερνώντες μπορούν να κυβερνούν όσο οι αντίπαλοι τους, τούς φοβούνται. Οταν η εικόνα αντιστρέφεται, τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο..
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου