Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Την Κυριακή θα παρελάσει η ανευθυνότητα

Τίποτα καλό δε μπορεί να προκύψει όταν η ΕΛ.ΑΣ. και η πολιτειακή ηγεσία συνεργάζονται για να σχεδιάσουν κάτι. Μόνο κούφιες σκέψεις, επικίνδυνες προτάσεις και λάθος χειρισμοί.
Έτσι και στην περίπτωση του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου. Εδώ και μέρες, έχει σημάνει συναγερμός στα δύο… «στρατόπεδα», τα οποία αναζητούν τρόπους για να πετύχουν κάτι που φαντάζει αδύνατο σε τούτη τη συγκυρία: (Και) να γίνουν οι παρελάσεις, (και) να στηθούν οι εξέδρες των επισήμων, και να μην υπάρξουν αποδοκιμασίες που θα τους σκονίσουν την προεκλογική φαντασίωση.
Αν αληθεύουν, μάλιστα, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες βράδυ, ότι θα τοποθετηθούν ελεύθεροι σκοπευτές, ακροβολισμένοι στα γύρω κτίρια της Πλατείας Συντάγματος, τότε πρόκειται για μια εντελώς αρρωστημένη φαντασίωση.
Είναι τέτοια η πρεμούρα των «επισήμων» να στηθούν για τη «φωτογραφία», που μάθαμε ότι
ετοίμασαν σχέδια φυγάδευσης του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι τέτοια η λύσσα να αποδείξουν (σε ποιους;) ότι μπορούν να βρίσκονται εκεί, που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν περισσότερους από 4000 αστυνομικούς για να τους προστατεύσουν.
Και φυσικά δε θα μείνουν εκεί. Οι εξέδρες που έχουν μπει ήδη στη θέση τους μπροστά από το Κοινοβούλιο πάνε «πακέτο» με προστατευτικά κιγκλιδώματα. Στην εξέδρα των επισήμων θα απαγορευτεί να την πλησιάζουν οι απλοί πολίτες, ενώ όσοι στέκονται γύρω από αυτήν θα πρέπει να διαθέτουν διαπίστευση από προσκλήσεις που δίνει το ΓΕΕΘΑ.
Θα απαγορεύεται η διέλευση πολιτών επί της λεωφόρου Αμαλίας, ενώ οι αστυνομικοί - που πιθανότατα θα είναι περισσότεροι από τους πολίτες - θα διεξάγουν προληπτικούς ελέγχους σε «ύποπτες» ομάδες πολιτών.
Όσον αφορά στους δημοσιογράφους και στους φωτορεπόρτερ, αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν ειδικές διαπιστεύσεις από το γραφείο Τύπου του δήμου Αθηναίων, αν θέλουν να καλύψουν τον εορτασμό. Τέλος, μαθαίνουμε ότι υπάρχει εντολή ακόμη και για χρήση δακρυγόνων σε περίπτωση που κάποιοι δε συμμορφωθούν.
Μια υπέροχη ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας.
Κι αν στο άκουσμα αυτών των μέτρων, ο κόσμος που συνηθίζει να πηγαίνει στις παρελάσεις ίσως αυτή τη φορά το μετανιώσει, ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο με τους μικρούς μαθητές.
Στον φετινό εορτασμό, που για πρώτη φορά δεν θα παρελάσουν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας, χιλιάδες παιδιά θα κληθούν να παρελάσουν με φόντο το μπλε και το πράσινο των ΜΑΤ και της Αστυνομίας.
Ποια σοβαρή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα διακινδύνευε να μετατρέψει σε ροντέο την επέτειο; Ποια υπεύθυνη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα έθετε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα χιλιάδων παιδιών;
Σε ένα σκηνικό που θυμίζει πολεμική ταινία, με 40 διμοιρίες, εκατοντάδες ασφαλίτες και δικυκλιστές των Δ.ΕΛ.Τ.Α και ΔΙ.ΑΣ, σκοπεύουν να «θυσιάσουν» τη νεολαία.
Κι όλα αυτά, υποτίθεται για να τιμήσουν την εθνική επέτειο. Άντε και του χρόνου στα… σπίτια τους.
Υ.Γ. Μέσα σε όλα αυτά τα ωραία, έρχεται να προστεθεί και η επιθυμία διάφορων ακροδεξιών - εξτρεμιστικών οργανώσεων που παριστάνουν τους αυτόκλητους προστάτες του εορτασμού, να περιφρουρήσουν την παρέλαση. Οι φόβοι δεν είναι φανταστικοί. Η ΕΛΑΣ έφτασε στο σημείο να βγάλει ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει: «Η Αστυνομία δεν θέλει κανέναν συμπαραστάτη στο έργο της και κανέναν που να προσπαθήσει να υποκαταστήσει το κράτος».
rednotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου